Poprad sa spamätáva z prietrže, monitorujú kritický úsek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zaplavy povodne dazd
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

POPRAD 25. mája (WEBNOVINY) – Mesto Poprad naďalej pokračuje v odstraňovaní následkov prívalových dažďov. Tie v noci z 20. na 21. mája poškodili historickú kanalizáciu v Strážach pod Tatrami a spôsobili zaplavenie Kukučínovej ulice a pivničných priestorov okolitých rodinných domov.

Ako informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda, dodávateľská spoločnosť pracujúca na spriechodňovaní poškodeného kanalizačného zberača pod Strážskym námestím najprv odkopala zavalenú dažďovú kanalizáciu. „Rozmočený terén v okolí kanalizácie však spôsobil, že sa začalo zosúvať podložie cesty vedľa kanalizačného zberača. Preto zosuv najprv provizórne spevnili,“ uviedol Galajda.

Hrozilo prepadnutie vozovky

Stav na mieste zavalenej kanalizácie hodnotila odborná komisia zložená z pracovníkov odboru výstavby, projektanta a zástupcu realizačnej firmy. „Skonštatovali, že klenba starej kanalizácie je vplyvom tlaku vody narušená, časti kamennej klenby uvoľnené a hrozí zosuv v celej časti narušeného chodníka pre peších až po odbočku pod cestnú komunikáciu,“ opísal Galajda.

Komisia preto podľa jeho slov odporúčala čo najskôr zasypať vykopanú ryhu, keďže hrozilo prepadnutie pravej strany vozovky Kukučínovej ulice a zosuv i ľavého svahu s oddychovou zónou.

„Dodávateľská firma uložila 1000-milimetrové betónové skruže so zámerom zachovať prietok z pôvodnej kanalizácie na usmernenie toku dažďových vôd, ktoré podmývajú brehy ryhy po odkrytí zavalenej kanalizácie. Skruže sú uložené tak, aby sa v prípade ďalších prívalových dažďov minimalizovalo ďalšie poškodenie miestnej komunikácie a voda z polí by mala pretekať len v uložených skružiach,“ informoval Imrich Kisel, samostatný pracovník ochrany, bezpečnosti a obrany na Mestskom úrade v Poprade.

Situáciu monitoruje polícia

Dodávateľská firma vykoná ešte nevyhnutné provizórne úpravy terénu, ktoré ochránia tento priestor pred ďalšími povodňovými škodami.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dni 26. a 27. mája výstrahu 2. stupňa pre okres Poprad, pričom predpokladá 40 až 70 mm zrážok. Aj preto podľa Galajdu lokalitu naďalej monitorujú hliadky mestskej polície. Priestor výkopových prác je zabezpečený kovovými zábranami a vodiacimi tabuľami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia