Slovensku hrozia záplavy, dajte si pozor i na dážď a vietor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dazdnik
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorkové popoludnie a stredu výstrahu prvého a druhého stupňa pred dažďom a vetrom. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Ako v pondelok uviedol meteorológ Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, nepriaznivé počasie bude najmä na severe a východe Slovenska. „Na severe očakávame úhrny zrážok miestami 40 až 70 mm, pričom väčšina z nich spadne v noci na stredu. Výstraha druhého stupňa na vietor sa týka oblasti Tatier a juhu východného Slovenska,“ podotkol Šinger.

Počasie
Foto: shmu.sk

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Tento stav má trvať od 14:00 do stredy do približne 6:00.

Počasie
Foto: shmu.sk

SHMÚ vydal v utorok tiež výstrahy pred záplavami z trvalých dažďov pre viaceré okresy stredného, severného a východného Slovenska. Pre okres Liptovský Mikuláš platí výstraha druhého stupňa. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Snina a Humenné. Tento stav má platiť do stredy približne do 8:00.

Počasie
Foto: shmu.sk

Meteorológovia vydali aj výstrahu druhého stupňa pred vetrom. Platí pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 90 až 126 kilometrov za hodinu. Tento stav má platiť od 20:00 do stredy do približne 15:00.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okresy Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo a Dolný Kubín. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 72 až 93 kilometrov za hodinu. Tento stav má platiť od 20:00 do stredy do približne 10:00.

Denná teplota sa bude v utorok a v stredu pohybovať od 13 do 20 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši od 11 do 15 stupňov Celzia. Prevládať bude zamračené a oblačné počasie s prehánkami a dažďom. Viac slniečka si Slováci užijú od štvrtku, kedy sa bude teplota, najmä na juhu, pohybovať od 16 až do 21 stupňov Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Singer