Slovensko má obrovský dlh voči homosexuálom, hovorí Inštitút

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
LGBTI
Íri sa tešia z víťazstva. Silne katolícka krajina v piatkovom referende odsúhlasila uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. Foto: shmu.sk

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Slovensko má obrovský dlh voči svojim LGBTI občanom, myslí si to Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP). „Je obrovským sklamaním, že sociálnodemokratická vláda, ktorej mandát sa blíži ku koncu, nevyužila unikátnu príležitosť, že nemala žiadneho, teda ani konzervatívneho koaličného partnera, a nejakú, aspoň malú, legislatívnu zmenu neuskutočnila,“ vysvetlil pre agentúru SITA. Dodal, že nádej ale zomiera posledná a preto dúfa, že vláda ešte niečo stihne.

Weisenbacher takto reagoval na írske referendum z piatka 22. mája, ktorým krajina odsúhlasila uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. „Manželstvo v zmysle zákona môžu uzavrieť dve osoby nezávisle od pohlavia, súhlasíte?“ citoval otázku v referende, ktorá je podľa neho neutrálna.

„Skutočne sa pýta na názor hlasujúcich, nie ako manipulatívne a z právneho hľadiska nekvalitne vypracované otázky v nedávnom referende na Slovensku,“ poznamenal. Výsledok írskeho referenda Inštitút ľudských práv víta.

Téma zrovnoprávnenia LGBTI nie je strašiakom

„Ako sme informovali už v minulosti, máme spolu s ostatnými mimovládnymi organizáciami v tejto oblasti viacero legislatívnych návrhov, ktoré kedykoľvek môžeme poskytnúť na rokovanie,“ upozornil Weisenbacher.

Ústavní činitelia by podľa jeho slov i na základe výsledku hlasovania v silne katolíckom Írsku mali pochopiť, že téma zrovnoprávnenia LGBTI menšiny nie je pre majoritu takým strašiakom, ako bola v minulosti, a nájsť tak odvahu sa jej chopiť.

„Koniec-koncov, výsledky nášho referenda boli takým debaklom pre jeho organizátorov, že jasnejšie to hádam ani byť nemôže,“ uzavrel pre agentúru SITA.

Homosexuáli boli trestne stíhaní

Írske referendum pripomína podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) slovenské rezervy v oblasti registrovaných partnerstiev. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)

Íri v piatok 22. mája v referende odsúhlasili uzákonenie možnosti uzatvárať manželstvá bez ohľadu na pohlavie. Svoje právo spomedzi viac ako troch miliónov voličov v tradične katolíckej krajine využilo takmer 65 percent z nich.

Homosexualita bola v Írsku ešte pred začiatkom 90. rokov trestne stíhateľná a rozvody sa stali súčasťou právneho poriadku v roku 1995 po tesnom referende. Hlasovať vtedy prišlo 62 percent oprávnených voličov. Svojvoľné umelé prerušenie tehotenstva však zostáva v Írsku mimo zákona.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Weisenbacher