Tieto výrobky nekupujte, nebezpečný je aj detský šampón

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nebezpečné výrobky
Nebezpečný detský šampón Just Essentials Sweet Lavender značky Teo bebe. Foto: ec.europa.eu/rapex

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred viacerými nebezpečnými výrobkami. Ide o mydlo, šampón a krémy na bielenie pokožky, agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Upozornil na ne rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex v Španielsku, Bulharsku a v Portugalsku. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Mydlo si môžu ľudia zameniť s potravinou

Nebezpečné je mydlo Jabón Enrollado Chocolate značky NATURAL AROMAS, výrobná dávka/typ: Batch 1441 zo Spojeného kráľovstva. Ide o mydlo, ktoré vôňou i tvarom pripomína cukrovinky (roládu) a je zabalené do priehľadného obalu. Práve pre toto si ho môžu spotrebitelia, no najmä deti zameniť s potravinou.

Druhým výrobkom, pred ktorým ÚVZ SR varuje, je šampón Baby Shampoo Just Essentials Sweet Lavender značky Teo bebe, výrobná dávka/typ: 0814C002, BB 260816. Pochádza z Bulharska a nachádza sa 200 ml bielej plastovej fľaške s ružovým vrchnákom. Zistili v ňom prítomnosť patogénneho organizmu Pseudomonas Aeruginosa, ktorý môže spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha.

Bielacie prostriedky obsahujú zakázanú látku

Potenciálne nebezpečný je i krém na bielenie pokožky Skin Light Cream značky Skin Light, výrobná dávka/typ: u/ASL 015 STD, FAB: 14/02/2015, EXP: 14/02/17, EAN: 6043000032804 pochádzajúci z Pobrežia Slonoviny. Nachádza sa v 250 ml plastovej fľaši s oranžovým vrchnákom. Nebezpečný je tiež ďalší krém na bielenie pokožky s olejom z karotky Lightening Beauty Cream With Carrot Oil značky Carowhite, výrobná dávka/typ: EAN: 6181100531008 takisto z Pobrežia Slonoviny.

Spotrebitelia ho nájdu v 30 ml bielej a oranžovej tube s oranžovým vrchnákom. V prípade oboch krémov je na obale uvedené, že obsahuje hydrochinón. Ten sa však nachádza na zozname látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a to iba do výrobkov na nechtový dizajn. Môže spôsobiť kožné alergie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný