Správnosť vyúčtovania si môžete overiť u svojho správcu bytu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Byty, nehnuteľnosti
Foto: ilustračné, Thinkstock

Najvyššiu položku pri celkovom vyúčtovaní nákladov na bývanie spravidla tvorí účet za teplo. Na úvod sa chcem spýtať na základnú otázku, ako sa vlastne určuje a vypočítava cena tepla, za čo ľudia vlastne platia?

Základom pre výpočet ceny tepla je samozrejme množstvo tepla a jeho jednotková cena. Takýmto spôsobom sa počíta náklad na vykurovanie bytového domu. Pokiaľ by sme hovorili o jednotlivcoch, to znamená o jednotlivých domácnostiach, alebo vlastníkoch bytov, v takomto prípade cena záleží od spôsobu, akým sa v dome teplo rozpočítava. Vyhláška stanovuje, že náklad na teplo v bytovom dome sa rozdeľuje na dve základné časti. Tou prvou časťou je tzv. základná časť. Je to časť, ktorá sa účtuje všetkým vlastníkom bytov, alebo všetkým bytom podľa ich plochy, teda nezáleží vôbec od toho, aká je spotreba daného bytu, a tá druhá časť je spotrebná zložka, tak, ako už z názvu vyplýva, tak táto časť závisí od spotreby. Vyhláška stanovuje, pomer medzi týmito zložkami by mal byť 60 plus 40, a asi je dôležité povedať, že vlastníci bytov v rámci jednotlivých bytových domov sa môžu dohodnúť aj na inom spôsobe rozpočítania tepla, podľa toho, či chcú uprednostniť šetrenie tepla, v takom prípade si zvýšia práve tú spotrebnú zložku, alebo opačne, pokiaľ chcú zabezpečiť, aby bytový dom bol rovnomerne vykurovaný, aby nedochádzalo k podchladzovaniu v jednotlivých bytoch, vtedy si zvolia vyššiu základnú zložku.

Je niektorý z týchto spôsobov pre spotrebiteľa celkovo výhodnejší?

Všeobecne sa to asi nedá povedať, pretože znovu záleží na konkrétnych podmienkach konkrétneho bytového domu, od toho, či je tam vyregulovaná vykurovacia sústava, od toho, či je dom zateplený, takže tie konkrétne, alebo bližšie údaje by vedeli vlastníkom bytov poskytnúť práve ich správcovia, ktorí majú dostatok informácií k tomu, aby im vedeli odporučiť, ktorý spôsob je pre nich výhodnejší.

Dá sa spotreba tepla a jeho cena kontrolovať aj priebežne alebo musí si spotrebiteľ počkať na záverečný účet od spoločnosti, ktorá mu teplo dodáva?

Dobre, že ste položili túto otázku, pretože asi je potrebné pripomenúť vlastníkom bytov, že je dobré, ak si svoju spotrebu kontrolujú priebežne, preto, aby neboli nakoniec, keď dostanú vyúčtovanie, nepríjemne prekvapení z toho, akú spotrebu v skutočnosti v priebehu roku mali. Tam, kde je teplo merané, priamo v bytoch pomerovými meračmi, alebo pre zjednodušenie, meračmi na každom radiátore, tam si samozrejme každý vlastník môže túto spotrebu priebežne, dokonca na dennej báze kontrolovať. Niektorí správcovia už dnes umožňujú a sprístupňujú vlastníkom bytov informácie nielen o spotrebe v byte, ale aj v celom bytovom dome, na svojich webových sídlach, takže skutočne aj v tomto smere napredujeme. A samozrejme, pokiaľ vlastník má záujem získať podrobnejšie informácie, vždy má možnosť obrátiť sa na svojho správu, ktorý mu informácie veľmi rád poskytne.

Ak spotrebiteľ si jednoducho myslí, že účet, ktorý mu prišiel za teplo je nesprávny, na koho sa môže obrátiť? Stávajú sa také prípady, že nastane jednoducho chyba a celkové vyúčtovanie je nesprávne?

Ojedinele sa samozrejme takéto prípady stať môžu. Je to napríklad vtedy, pokiaľ vlastník posiela zálohové platby, ale uvedie napríklad nesprávny variabilný symbol, nesprávne údaje, kedy môže byť platba zaradená pre iný byt, prípadne môže sa aj to stať, že vlastníci bytov nesprístupnia načas vodomery, alebo merače tepla na odpočty. To sú potom výsledky toho, že vyúčtovanie môže mať určité drobné chybičky, a samozrejme, pokiaľ chybičky sa zistia, každá chyba sa dá odstrániť a napraviť. Je vždy potrebné komunikovať v prvom rade so svojim správcom, ktorý má nástroje tieto veci skontrolovať a riešiť vzniknutú situáciu.

Byty
Foto: Thinkstock

Vykurovacia sezóna sa skončila. Je však čas možno práve počas leta pripraviť sa na ďalšiu, aby celkové náklady išli dole. Čo by ste odporúčali?

Z tých trošku náročnejších opatrení, ktoré ale môže urobiť sám vlastník bytu, je výmena nevyhovujúcich okien, prípadne balkónových dverí, ktorými uniká teplo, no a potom nastupujú tie opatrenia, na ktorých sa musia dohodnúť vlastníci bytov v rámci celého domu, to sú tie opatrenia vážnejšieho charakteru, medzi ktoré by som zaradila asi ako najvýznamnejšie hydraulické a termostatické vyregulovanie vykurovacej sústavy. Samozrejme je to to známe zateplenie obvodového plášťa domu, zateplenie strechy, zaizolovanie rozvodov tepla a podobne.

Viete povedať približne aká je návratnosť zateplenia bytového domu?

Vyčíslenie návratnosti zateplenia je trošku zložitejšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Všeobecne ale je potrebné povedať, že následne po zateplení v bytových domoch sa znižujú náklady na teplo, znižuje sa spotreba tepla, máme to odsledované v rámci nášho združenia na množstve bytových domov, s tým, že pokiaľ sa v konkrétnom roku nerobili iné technické opatrenia, iné zásahy, iba zateplenie, na ďalší rok dochádzalo k úsporám tepla v rozpätí 15 až 20 percent, čiže tá návratnosť je pomerne rýchla, ale súčasne by som k tomu uviedla, že vlastníci by pri rozhodovaní nemali dbať iba na samotný výpočet návratnosti, ale mali by zohľadniť aj to, že zateplením sa podstatne zlepšuje vonkajší vzhľad ich domu, zateplením sa ochráni vlastne obvodový plášť bytového domu, predĺži sa životnosť tohoto domu, a v neposlednej rade zlepší sa aj tepelná pohoda, a to nielen v zimných mesiacoch, ale aj v letných horúčavách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať