Draxler ubezpečil verejnosť, budovu Iuventy neplánujú predať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ministerstvo skolstva
ilustračné foto Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú. Na stredajšom brífingu to vyhlásil minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler s tým, že to nikdy neplánovali a rezort iba hľadal účelné využitie tohto priestoru.

Rezort podľa Draxlera potrebuje, aby úradníci sedeli na jednom mieste. V druhej budove Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi je navyše podľa neho veľa miesta. Práve preto teda pripravili presun úradníkov z Búdkovej do Karlovej Vsi. Iuventa musela vyhlásiť budovu za prebytočnú, aby mohla prejsť pod úrad ministerstva školstva.

O tom, čo na Búdkovej bude ďalej, sa zatiaľ rokuje. V predbežných diskusiách na ministerstve hovorili o návrhoch, aby v areáli na Búdkovej boli výstavy, prípadne, aby tu obnovili krúžkovú činnosť. Draxler vyhlásil, že je dôležité, aby sprístupnili areál verejnosti.

Draxler hovorí o nadbytočných budovách

Ministerstvo chce zároveň riešiť aj otázku ďalších budov svojho úradu a priamo riadených organizácií rezortu. V súčasnosti má totiž rezort 36 budov, čo je podľa ministra veľmi nehospodárne a navyše treba docieliť, aby úradníci sedeli bližšie k sebe a vedeli tak spolupracovať.

Draxlera trápi najviac činnosť vlastného úradu, ktorá je sústredená na viacerých miestach. Samotná sekcia vedy a vysokých škôl je dokonca na dvoch rôznych miestach. V druhom slede ministra zaujímajú budovy, kde sídlia priamo riadené organizácie ministerstva školstva.

Ako dodal, pozerajú sa na budovy podľa toho, ako sa používajú dnes a ako by mohli byť využité v budúcnosti. V bratislavskej Petržalke má ministerstvo napríklad tri budovy bývalých materských škôl, v ktorých momentálne sídlia organizácie ministerstva. Podľa Draxlera by bolo lepšie, keby slúžili opäť ako škôlky. Z predbežných analýz vyplýva, že až 20 budov ministerstva je dnes nadbytočných.

Areál chránený pred developermi

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík povedal, že nemajú dôvod nedôverovať ministrovi, keď vyhlásil, že budovu a areál predávať nejdú. Staré Mesto je navyše podľa svojho starostu pripravené v spolupráci s hlavným mestom prevziať areál na Búdkovej do správy.

Podľa Števčíka sú v okolí štyri základné školy a viac materských škôl, takže by vedeli areál využiť napríklad pre aktivity mimoškolskej a školskej činnosti. Areál má navyše podľa územného plánu funkčné využitie, ktoré nie je v súlade s developerskými zámermi v okolí. Tento areál by mal byť teda pred developerskými aktivitami chránený, vyhlásil Števčík.

Aktivisti žiadajú, aby ministerstvo zaviedlo vecné bremeno

Aktivisti z občianskeho združenia Mičurin ešte pred stredajším brífingom vyzvali ministra školstva, aby odovzdal areál s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto. Požadujú tiež, aby rezort odovzdal letné kúpalisko do správy občianskeho združenia Mičurin, ktoré kúpalisko zachraňovalo.

Od ministerstva tiež chcú, aby zriadilo vecné bremeno, právo vstupu a prechodu k svojim nehnuteľnostiam. Celý areál aj s budovami by podľa aktivistov mali vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku.

„Sme pobúrení, že musíme opäť bojovať so štátnymi inštitúciami o otvorenie kúpaliska a zachovanie areálu Mičurin. Vo svojej podstate patrí nám všetkým, ale predovšetkým deťom a mládeži. Mičurin je určený od roku 1955 deťom a mládeži, a nemôžeme si ho nechať ukradnúť,“ povedal Marcel Šimončič z OZ Mičurin. Draxler na stredajšom brífingu vyhlásil, že od polovice júna by mohli mať prevádzkovateľa bazéna, ktorého plánujú vybrať v transparentnom procese.

Na predaj budovy Iuventy upozorňovala v polke mája strana SaS, podľa ktorej mal byť predaj ďalším biznisom s oligarchami. „Budova má ustúpiť kšeftu s pozemkom a budovou. Všetko sa pripravuje na vysťahovanie Iuventy. Bude to narýchlo, len aby sa na Búdkovej budova vyprázdnila,“ upozornil poslanec NR SR Martin Poliačik

Iuventa

– Slovenský inštitút mládeže je štátna inštitúcia riadená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Predmetom činnosti organizácie je práca s mládežou mimo školy a rodiny a mládežnícka politika na Slovensku aj mimo neho. Cieľom aktivít je implementovať štátnu politiku voči deťom a mládeži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerMartin PoliačikRadoslav Števčík
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR