Slovákov zahrejú slnečné lúče, môže sa objaviť prízemný mráz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ilustračné, Thinkstock
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Po niekoľkodňových dažďoch čaká na Slovákov konečne krajšie počasie. Chladné dni a noci vystriedajú podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vyššie teploty, pri ktorých bude fúkať len slabý vietor. Síce sa miestami môžu objaviť ešte prehánky alebo búrky, nemali by sme ich však výrazne pocítiť.

Od západu zasahuje vo štvrtok do strednej Európy výbežok vyššieho tlaku vzduchu, súčasne sa však vo vyšších vrstvách atmosféry presúva cez Poľsko a Slovensko na východ brázda nízkeho tlaku vzduchu. Deň bude polooblačný až oblačný, rána môžu byť miestami zamračené s nízkou oblačnosťou, ojedinele slabým dažďom.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 13 až 19 stupňov, na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 5 stupňov Celzia. Nočná teplota klesne na 8 až 2 stupne Celzia, nad ránom sa miestami môže objaviť dokonca prízemný mráz. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu, popoludní by mal zoslabnúť. Na strednom Slovensku zafúka len slabý vietor.

Počasie
Foto: shmu.sk

Vo vyšších vrstvách začne v piatok do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch. Bude jasno až polooblačno. Denná teplota vystúpi na 20 až 25 stupňov, nočná teplota klesne na 11 až 5 stupňov Celzia a fúkať bude len slabý vietor.

Počasie
Foto: shmu.sk

Cez Baltické more prejde v sobotu na východ plytká brázda nízkeho tlaku. Nevýrazné frontálne rozhranie s ňou spojené ovplyvní aj počasie na Slovensku. Deň bude polooblačný až oblačný, miestami sa môžu objaviť prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 27 stupňov, nočná teplota klesne na 14 až 19 stupňov Celzia a opäť zafúka len slabý vietor.

Počasie
Foto: shmu.sk

Meteorológovia nepredpokladajú v nedeľu veľké zmeny. Nad vnútrozemím Európy sa bude nachádzať rozsiahla oblasť vyššieho tlaku. Počasie bude prevažne polooblačné, ojedinele sa objavia prehánky alebo búrky. Denná teplota vystúpi na príjemných 21 až 27 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia