Borec dovolanie nepodá, pedofilný kňaz vyšší trest nedostane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Borec dovolanie nepodá, pedofilný kňaz vyšší trest nedostane
Pedofilný kňaz prejavoval náklonnosť maloletej školáčke osobne, telefonicky, aj formou SMS. Foto: ilustračné,Thinkstock

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Právoplatne odsúdenému kňazovi, ktorý v roku 2012 sexuálne obťažoval školáčku z Nevidzian, sa trest nezvýši, rozhodol o tom minister spravodlivosti Tomáš Borec.

V prípade nebol naplnený žiaden z dovolacích dôvodov. „Hoci sa výška trestu mohla javiť ako nedostatočná, dovolanie z dôvodu výšky trestu zákon podať neumožňuje,” uviedla pre portál Webnoviny.sk hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

O dovolanie pre zlú právnu kvalifikáciu žiadala rodina maloletej, ktorá s výškou trestu pre katolíckeho kňaza Pavla Kobidu nie je spokojná. „Máme za to, že išlo o trestný čin spáchaný závažnejším spôsobom konania,” uviedla právna zástupkyňa rodiny Zuzana Olexová.

Súd podľa nej dostatočne neprihliadol na okolnosti spáchania skutku. „Počas vyšetrovania ďalšie dve obete tvrdili, že boli obeťou, resp. potenciálnou obeťou farára.” povedala Olexová.

Sulík považuje trest za neprimeraný

S výškou trestu pre pedofilného kňaza nie je spokojný ani predseda SaS Richard Sulík. ”Tento trest považujem rozhodne za neprimeraný. Pedofilnému farárovi by šesť mesiacov v chládku určite prospelo. Nech má možnosť sa zamyslieť, čo sa rozumie pod zneužitím postavenia,” povedal Sulík pre portál Webnovinysk.

Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ sa k rozsudku odmietol vyjadriť so slovami: „KDH sa k záležitostiam právoplatne odsúdených osôb nevyjadruje. Nie je v našich kompetenciách ani zvyklostiach komentovať rozhodnutie súdu.”

Kňaz pôsobí v hospici

Kobidu odsúdil Okresný súd v Nitre na tri roky odňatia slobody podmienečne. Právoplatnosť získal rozsudok 28. januára, potom, čo sa obžalovaný odmietol odvolať. Odsúdený kňaz pôsobí od 1. marca v nitrianskom hospici.

Súčasťou rozsudku je tiež zákaz vykonávať pastoračnú a pedagogickú činnosť voči maloletým osobám a probačný dohľad. Zároveň sa kňaz musí podrobiť sexuologickej liečbe, informoval hovorca Okresného súdu v Nitre Mário Pivarči. Duchovný sexuálne zneužíval maloletú školáčku v roku 2012. Náklonnosť jej prejavoval osobne, telefonicky, aj formou SMS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľRichard SulíkTomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR