Mediálny výbor o Denníku N nerokoval, zákon nikto neporušuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noviny, okuliare, úradník, pero
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes opäť odmietol rokovať o rovnosti prístupu k médiám a neinformovaní niektorých médií členmi vlády. O rokovanie požiadali po druhýkrát opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru. Vládny Smer podobne ako minulý týždeň neschválil program zasadnutia výboru.

Krajcer hovoril o zamĺčaní pravdy

Opozícia navrhovala prijať uznesenie, ktorým by mediálny výbor požiadal ministra kultúry Mareka Maďariča „o neodkladné vykonanie nápravy, týkajúcej sa porušenia tlačového zákona, a to poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre, vrátane Denníka N, informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti“.

Keďže rokovanie výboru sa stoplo hneď na začiatku, o uznesení sa nehlasovalo. Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič konštatoval, že rokovanie o rovnosti prístupu k médiám sa navrhnú zaradiť do programu riadneho výboru, na ktorom sa prerokúvajú návrhy zákonov. Zasadnutie výboru ukončila hádka medzi nezaradeným poslancom Danielom Krajcerom a podpredsedom parlamentu Miroslavom Čížom.

„Prečo sa bránite diskutovať? Svojím konaním sa stávate spolupáchateľom! Nezaujíma vás, že vaši ministri porušujú zákon? Toto sú boľševické a mečiarovské metódy! Väčšina na umlčanie pravdy nestačí, to je historická skúsenosť,“ povedal exminister kultúry poslancom Smeru. „Používate podpásové metódy,“ reagoval Číž s tým, že Krajcer začal prezentovať politické stanoviská po rokovaní výboru.

„V žiadnom zákone nie je napísané, že výbor pre kultúru a médiá by mal kontrolovať, akým spôsobom komunikujú ministri s novinármi a už vôbec nie premiér. To je absolútny omyl, čo nám tu dáva opozícia,“ povedal predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Denník N mal byť tendenčný

Tlačovky ministerstiev podľa jeho informácií prebiehajú štandardne a všetky médiá na nich dostávajú zo zákona rovnaké informácie. „Ak niekto hovorí o porušení zákona, flagrantne klame. Pán Krajcer by mal prestať provokovať, asi je to jediný spôsob zviditeľnenia sa, ktorý mu zostáva,“ uzavrel Jarjabek.

Slovenská vláda pred časom rozhodla, že nebude komunikovať s Denníkom N a premiér Robert Fico rovnako zakázal komunikáciu s periodikom všetkým ministerstvám. Dôvodom je podľa kabinetu „dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu zo strany denníka, ktoré vyvrcholilo odštartovaním samolepkovej politickej antikampane.“ Podľa vyjadrenia úradu sa denník touto aktivitou bezprecedentne pridal k opozičným politickým subjektom, a preto vláda nevidí zmysel v ďalšej komunikácii s ním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerDušan JarjabekJozef ViskupičRobert Fico