Fico nasleduje Mečiara, KDH žiada zmenu tlačového zákona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Meciar
Bývalý šéf HZDS-ĽS Vladimír Mečiar dal strane nadobro zbohom. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Poslanec NR SR Pavol Abrhan (KDH) chce zabrániť, aby orgány verejnej moci mohli odopierať poskytovanie informácií. Preto do parlamentu predkladá novelu tlačového zákona. Podaním reaguje na fakt, že premiér Robert Fico, úrad vlády a niektoré ministerstvá odmietajú odpovedať na otázky niektorých denníkov.

KDH hovorí o hrubom zneužívaní sily

„V poslednom čase sme svedkami hrubého zneužívania sily nielen proti opozícii, ale aj proti médiám, teda aj ich čitateľom. Fico odmieta odpovedať niektorým denníkom na otázky. Ficovi sa to nemusí páčiť, ale opozícia je na to, aby zastupovala voličov. Ficovi sa to nemusí páčiť, ale médiá sú tu na to, aby informovali divákov, poslucháčov, čitateľov o tom, čo sa na Slovensku deje. Ani Fico si nemôže robiť čo chce. Hrubé a arogantné správanie je jeho vizitka, ale upierať informácie občanom si premiér nemôže dovoliť,“ vyhlásil Abrhan.

Ak by parlament návrh Abrhana prijal, Fico a vláda nebudú môcť selektovať novinárov na jemu pohodlných a nepohodlných. „Strana Smer nastúpila cestu HZDS, Fico sa viac a viac podobá Vladimírovi Mečiarovi, keď odopiera dávať informácie čitateľom,“ povedal Abrhan.

Smer neschválil program zasadnutia výboru

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dvakrát odmietol rokovať o rovnosti prístupu k médiám a neinformovaní niektorých médií členmi vlády. O rokovanie požiadali opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru. Vládny Smer podobne ako minulý týždeň neschválil program zasadnutia výboru.

Opozícia navrhovala prijať uznesenie, ktorým by mediálny výbor požiadal ministra kultúry Mareka Maďariča „o neodkladné vykonanie nápravy, týkajúce sa porušenia tlačového zákona, a to poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre vrátane Denníka N informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti“. Keďže rokovanie výboru sa stoplo hneď na začiatku, o uznesení sa nehlasovalo.

Slovenská vláda pred časom rozhodla, že nebude komunikovať s Denníkom N a premiér Robert Fico rovnako zakázal komunikáciu s periodikom všetkým ministerstvám. (VIAC SA DOČÍTATE TU.) Dôvodom je podľa kabinetu „dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu zo strany denníka, ktoré vyvrcholilo odštartovaním samolepkovej politickej antikampane“.

Podľa vyjadrenia úradu sa denník touto aktivitou bezprecedentne pridal k opozičným politickým subjektom, a preto vláda nevidí zmysel v ďalšej komunikácii s ním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol AbrhanRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie