Pozor na tieto tetovacie farby, obsahujú nebezpečné zložky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tetovanie
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred viacerými nebezpečnými výrobkami. Ide o viaceré druhy farieb a látky na tetovanie, agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Upozornil na ne rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex vo Švédsku. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Nebezpečné farby z USA

Nebezpečná je farba na tetovanie TRUE GOLD značky Eternal ink, výrobná dávka/typ: Lot 04/24/14, PD: 05/24/14, Exp. 04/24/16 zo Spojených štátov amerických. Ide o farbu na tetovanie v žltej 30 ml plastovej fľaške. Farba obsahuje látky, ktoré nie sú povolené do výrobkov na tetovanie.

Druhou farbou na tetovanie, pred ktorou ÚVZ SR varuje, je farba Grey wash dark značky Intenze, výrobná dávka/typ: Article #ST1056GWB, Ref#105616K16001,Batch no BK99IMX40LOT SS169, Exp. date 10/31/18. Pochádza z USA a nachádza sa v 29,6 ml čiernej plastovej fľaške. Výrobok obsahuje prekročenú povolenú koncentráciu polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Potenciálne nebezpečná je i farba na tetovanie neznámej značky, výrobná dávka/typ: Brown, Green, Red, White, Yellow. Farby sú predávané v sade po sedem kusov, pričom jedna fľaša má 20 ml. Výrobky obsahujú aromatické amíny a iné zakázané látky. Vo výrobkoch boli zistené aj prekročené povolené množstvá ťažkých kovov.

Nebezpečná je tiež farba na tetovanie Micro pigment cosmetic color sunset značky Biotouch, výrobná dávka/typ: Sunset, 000744 z USA. Spotrebitelia ju nájdu v červenej plastovej fľaši s bielym vrchnákom. Vo výrobku bola zistená zakázaná látka a prekročené povolené množstvo ťažkých kovov.

Farby prekročili povolené množstvo ťažkých kovov

Nebezpečnou látkou na tetovanie je látka s názvom Micro cream pigment for Permanent makeup značky Magic cosmetic, výrobná dávka/typ: Grey #6 micro cream z Izraela. Látka sa predáva v plastovej fľaške so šedým pigmentom. Vo výrobku zistili prekročené povolené množstvo ťažkých kovov.

Potenciálne riziko predstavuje aj farba na tetovanie Kuro sumi colors tattoo ink, značky Kuro sumi, výrobná dávka/typ: Black, Lot # KCTB10822, Manufac. date: 10/03/11, Expire date: 12/14. Krajina pôvodu výrobku je Čína, na obale produktu je však uvedené Japonsko. Ide o farbu na tetovanie v čiernej platovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Nebezpečná je aj farba na tetovanie s rovnakým názvom Kuro sumi colors tattoo ink i značkou Kuro sumi, výrobná dávka/typ: Black , Lot # KCTB10822, Manufac. date: 20/05/11, Expire date: 08/15 pôvodom však z Japonska. Ide o farbu na tetovanie v čiernej platovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo olova a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Výrobky prekročili aj množstvo povoleného bária

Ďalšou potenciálne nebezpečnou látkou na tetovanie je látka Strawberries & cream permanent make-up color, značky Pure colors, výrobná dávka/typ: Strawberries & Cream, Lot # 010372L, Expire date: 12-2017 z USA. Látka sa nachádza v 15 ml plastovej fľaši s pigmentom. Vo výrobku zistili prekročené povolené množstvo bária.

Nebezpečná je aj farba na tetovanie Venus značky Purebeau new cosmetics z Nemecka. Výrobná dávka/typ nie sú na produkte uvedené. Farba sa nachádza v 6 cm plastovej fľaške s bielym vrchnákom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo bária.

Potenciálne nebezpečná je i farba na tetovanie MOMS značky Millenium Colors, výrobná dávka/typ: black onyx, Lot #31962 z USA. Ide o farbu na tetovanie v čiernej 8 cm veľkej plastovej fľaške s farebnou etiketou. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo nečistôt (benzene-a-pyrene) a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR