Slovensko vznesie výhrady ku kvótam migrantov, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieta ukrajina utecenci
Na Ukrajine je na humanitárnu pomoc odkázané množstvo ľudí. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Slovensko bude vznášať výhrady k projektu kvót migrantov, ktorý schválila Európska komisia. V sobotňajšej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Robert Fico s tým, že existujú aj ďalšie krajiny, ktoré nesúhlasia s mechanizmom kvót a hovoria v otázke migrantov o princípe dobrovoľnosti. Vznášanie výhrad v praxi znamená, že sa pridáme k blokačnej skupine krajín.

Slovensko je tiež vystavené riziku

„Sústreďujeme sa dnes najmä na migrantov, ktorí sú už dnes v Taliansku či Grécku. Ak urobíme rozhodnutia, ktoré navrhuje Európska komisia, povzbudíme ďalšie 10-tisíce migrantov, ktorí sa budú valiť zo severnej Afriky do Európy,“ povedal Fico s tým, že aj Slovensko je vystavené riziku, ak by sa zostril konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Otázka je však iná. Koho trápilo, koľko migrantov prišlo do Maďarska pri probléme s kosovskými Srbmi? Nikto to neriešil. Je to malá krajina a nikoho to nezaujímalo. Ale keď sa to týka veľkých krajín ako Taliansko, Nemecko a Francúzsko, zrazu je to obrovský problém pre celú Európu,“ myslí si Fico.

Predseda vlády v relácii kritizoval aj správanie sa niektorých štátov EÚ v súvislosti so zmenou režimu v Líbyi. V Líbyi bol podľa Fica nedemokratický režim, ktorý však ako tak fungoval a komunikoval so svetom. Niektoré členské štáty EÚ sa však podľa Fica rozhodli, že režim zničia a nikto nepovedal, čo v Líbyi nastane.

Foto: SITA/AP

Problém musíme riešiť na mieste, kde vznikol

Ako dodal, dnes Líbya ako štát neexistuje, sú tam vraždy, znásilnenia a teroristické útoky. Fico si teda kladie otázku „prečo má Slovensko niesť zodpovednosť za to, že niekto zobral spravodlivosť do vlastných rúk a riešil situáciu tak, že v Líbyi sa nedá žiť“.

Fico tiež doplnil, že na Európskej rade schválili rozhodnutie, podľa ktorého prístup štátu k migrácii musí byť postavený na princípe dobrovoľnosti. Rozhodnutie, ktoré však navrhuje komisia, podľa Fica obchádza tento princíp a núti krajiny, že musia niečo urobiť.

„Dokonca núti migrantov, aby niekam išli. Prečo máme migranta nútiť, aby šiel na Slovensko?“ pýta sa Fico. Krajina by podľa premiéra mala mať právo ponúknuť alternatívny program. Ten by mohol mať podobu humanitárnej pomoci, vyslania lekárov či aj vojenskej misie. Ako dodal, musíme riešiť problém na mieste, tam kde vznikol, a nie príčiny tým, že budeme prijímať migrantov.

Medzi migrantmi môžu byť aj teroristi

Premiér tiež dodáva, že existuje obava, či medzi migrantmi nemôžu byť teroristi. Celá procedúra je navyše podľa neho aj pre migrantov veľmi ponižujúca, ako príklad uviedol fakt, že migrantom majú brať odtlačky prstov. Fico zdôraznil, že treba prejaviť istú mieru solidarity, chcel by však, aby sa otázka migrantov riešila na dobrovoľnej báze, a aby sme sa sami mohli rozhodnúť, ako pomôžeme.

„Nepovažujem za správne, aby nám niekto diktoval, že si musíme migrantov zobrať. Mám pocit, že Európska duša sa tu vytráca. Migranti smerujú do Nemecka a Francúzska, teda bohatších krajín. Neriešia si tieto krajiny svoj národný problém?“ pýta sa Fico v súvislosti s návrhom na prijímanie migrantov štátmi podľa kvót.

Predseda vlády sa v sobotu vyjadril aj k druhému sociálnemu balíčku vlády a špeciálne k opatreniu viažucemu sa na podporu regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Ako uviedol, máme problém s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi, s nízko kvalifikovanými ľuďmi a máme tiež vysoký počet Rómov, ktorí vstupujú do problematiky nezamestnanosti.

Fico vypočítal sumu, ktorá by mala ísť na sociálne programy

Fico chce presne zadefinovať okresy a štatistické parametre, ktoré bude musieť okres splniť, aby v ňom fungovali iné pravidlá. „Ak budú splnené štatistické parametre, budú sa na daný okres vzťahovať úplne iné parametre pri daňových úľavách alebo iných podporách. Automaticky začnú platiť nové pravidlá ako v iných okresoch. Napríklad, ak dnes zamestnávateľ zamestná dlhodobo nezamestnaného, má ročnú daňovú úľavu a neplatí odvody. Dajme mu trojročnú úľavu,“ povedal Fico s tým, že v daných okresoch tiež budú uprednostňovať infrašruktúrne projekty.

Rovnako chcú prispôsobovať aj výjazdové rokovania vlády podľa regiónov s vysokou nezamestnanosťou. „Chceme to dostať do balíka 200 miliónov eur v tomto roku. Každý ďalší rok to bude ďalších 200 miliónov eur. Okrem tých 200 miliónov k tomu môžeme pridať okolo 100 miliónov eur z európskych peňazí. Tento balík môže byť teda okolo 300 miliónov eur. Ak rátame, 250 miliónov prvý balík, 300 miliónov druhý balík a myslím si, že tretí balík môže mať hodnotu 400 až 500 miliónov eur, dnes teda hovoríme o miliarde eur,“ vypočítal Fico sumu peňazí, ktorá by mala ísť na sociálne programy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico