Ministerstvo práce chce Rómov začleniť komplexným prístupom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Začlenenie Rómov do spoločnosti si vyžaduje komplexný a integrovaný prístup. Príslušníci marginalizovaných komunít totiž čelia sociálnemu vylúčeniu v mnohých oblastiach, čo vzájomne posilňuje už existujúce znevýhodnenia a následne ich negatívne dopady.

Malo by ísť o koordinovaný postup pri presadzovaní politík sociálneho začlenenia Rómov v štyroch oblastiach, a to v prístupe ku vzdelaniu, zamestnanosti, zdravotnej starostlivosti a k bývaniu.

Takýto prístup zdôrazňuje Stratégia Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020, píše sa to v návrhu Národnej rámcovej stratégii podpory sociálneho začlenenie a boja proti chudobe, ktorý pochádza z dielne ministerstva práce. Návrh je odoslaný na rokovanie vlády.

V centre pozornosti je predprimárne vzdelávanie

Jedným z kľúčových opatrení je podpora integrácie marginalizovaných rómskych komunít. V novom programovom období na roky 2014 až 2020 sú v rámci Operačného programu Ľudské zdroje pripravené investičné priority, ktoré sa aspektov sociálneho vylúčenia rómskej menšiny týkajú.

V centre pozornosti bude podpora predprimárneho vzdelávania a prístupu k inkluzívnemu vzdelávaniu, ktoré je založené na odstraňovaní bariér a rešpektovaní individuálnych schopností a potrieb detí.

„K podpore inkluzívneho vzdelávania z európskych štrukturálnych a investičných fondov bude patriť aj podpora práce rómskych asistentov učiteľa,“ píše sa v návrhu, ktorý je zverejnený na portáli právnych predpisov.

Program by mal pomôcť zamestnať Rómov

Medzi ďalšie aktivity, ktoré budú v programovom období podporené, patrí tiež snaha o zvýšenie zamestnanosti príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít. Ide napríklad o poskytovanie poradenstva a odborných služieb či podporu inovatívnych programov, ktoré sú orientované na zvýšenie zamestnanosti na lokálnej úrovni cez sociálne a obecné podniky.

Ako v návrhu informuje rezort práce, predpokladom úspechu na trhu práce je tiež terénna sociálna práca, budovanie komunitných centier či poskytovanie asistenčných služieb v rámci projektu „Zdravé komunity“. Tieto aktivity prinesú pozitívny efekt napríklad v oblastiach zdravotníckej osvety alebo zlepšenia štandardov hygieny.

Finančne bude podporená aj svojpomocná výstavba

Významnou aktivitou je i rozvoj vybavenosti komunít. „Existujúce analýzy ukázali alarmujúci stav technickej vybavenosti, infraštruktúry a podmienok bývania,“ informuje návrh.

Preto treba investovať do zavedenia inžinierskych sietí, posilnenia prístupu k pitnej a úžitkovej vode, do dokončenia alebo výstavby prístupových ciest ako i do nastavenia systému odvozu komunálneho odpadu. Finančne podporená bude tiež svojpomocná výstavba.

Ministerstvo práce zvažuje tiež pravidelný monitoring životných podmienok rómskych domácností, formu monitoringu, spôsob jeho financovania a organizačné zastrešenie. Dôvodom je podľa rezortu získanie pravidelných poznatkov o pokroku v procesoch sociálneho začleňovania marginalizovaných rómskych komunít.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR