Výsledkom Ficovej cesty do Ruska je pocit hanby, tvrdí Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Sulík považuje cestu Fica do Moskvy za zlyhanie ministra zahraničných vecí Lajčáka, pretože mu ju nevyhovoril. Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Jediným viditeľným výsledkom návštevy Moskvy premiérom Robertom Ficom je podľa lídra strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka pocit trápnosti a hanby za avantúry predsedu vlády SR.

Obrazom: Návšteva premiéra Roberta Fica v Rusku

„SaS zároveň vníma, že dôstojným reprezentantom Slovenska ako člena Európskej únie a NATO bol v Rusku minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Považujeme však za jeho zlyhanie, že premiérovi Ficovi túto mimoriadne kontroverznú cestu do Ruska nevyhovoril,“ uviedol Sulík. Zdôraznil, že premiér cestoval do Ruska „v krajne nevhodnom čase“.

Proti sankciám nepodnikol reálne kroky

„Z medializovaných informácií z pracovnej návštevy predsedu vlády Roberta Fica v Moskve vyplýva, že z hľadiska vecného obsahu nebolo vycestovanie nutné a došlo len k zbytočnému spáleniu leteckého benzínu,“ dodal predseda liberálov. Fico podľa neho dlhodobo vznáša výhrady voči sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko za anexiu Krymu a jeho pôsobenie v konflikte v ukrajinskom Donbase.

„Na ruskej pôde nepriniesol v tomto smere nič nové, len ich zopakoval za výdatnej pozornosti ruských štátnych médií. Paradoxom je, že proti stupňujúcim sa sankciám nikdy nepodnikol reálne kroky na európskej pôde, hoci to bolo a je v jeho možnostiach,“ vysvetlil europoslanec SaS.

Slovensko je pripravené pokračovať v dialógu s Ruskom

Rozhovory s ruskými predstaviteľmi o nových plynovodov, ktoré o niekoľko rokov majú obísť Ukrajinu, SaS považuje prinajmenšom za predčasné, zo strany Kremľa zatiaľ ide len o politické gestá.

„V tom horšom prípade je to spolupráca na strategických zámeroch Ruska, ktoré sú v rozpore s ekonomickými a bezpečnostnými záujmami Slovenska. Rozhovory o pomoci hokejovému klubu Slovan sú v danom kontexte nedôstojné a nehodné záujmu slovenského predsedu vlády,“ upozorňuje Sulík. Preto u neho z Ficovej cesty zostáva pocit hanby a trápnosti.

Premiér Fico sa počas dvojdňovej pracovnej cesty v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom, predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom a s ministrom obchodu a priemyslu Ruskej federácie Denisom Manturovom. Slovensko je podľa Fica pripravené pokračovať v politickom dialógu s Ruskou federáciou.

Fico požiadal o pomoc pre hokejový Slovan

„Slovenská republika a Ruská federácia svoje vzťahy nemajú zaťažené žiadnymi komplikovanými otázkami. V prvom rade je tu veľa historických momentov, ktoré nás spájajú,“ povedal Fico na stretnutí s Naryškinom. Riešením ukrajinskej krízy by mal byť podľa Fica politický dialóg a nie zbrane alebo sankcie.

Premiér s ruskými predstaviteľmi diskutoval aj o obchodnej a hospodárskej spolupráci, zaujímal sa aj o energetiku, konkrétne o dodávky plynu. Rusov Fico rovnako žiadal o pomoc pre hokejový klub Slovan Bratislava.

S Putinom predseda vlády SR hovoril aj o širokorozchodnej železnici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákRichard SulíkRobert FicoVladimir Putin
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita