Trnavčania majú unikátnu Spovednicu arcibiskupa Bezáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spovednica
Spovednica arcibiskupa Bezáka (uprostred). Umelecké dielo v stredu na pešiu zónu v Trnave nainštaloval sochár Ladislav Gajdoš. Trnava, 3. jún 2015. Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Spovednicu arcibiskupa Bezáka v podobe štylizovanej biskupskej čiapky v stredu na pešej zóne v Trnave nainštaloval sochár Ladislav Gajdoš. Plastika vysoká 2,5 metra už bola vystavená v Prievidzi, Košiciach či v Bratislave, v Trnave bude až do jesene. Trnavčania si v sobotu pripomenú šieste výročie vysviacky Róberta Bezáka za trnavského arcibiskupa.

Gajdoš sa s arcibiskupom Róbertom Bezákom osobne nepozná, podľa jeho slov ich však spája to, že obaja sa stretli s nespravodlivosťou. Arcibiskup Bezák pri svojom odvolaní, sochár Gajdoš po svojej emigrácii, keď prišiel vo vtedajšom Československu o majetok. Spovednicu by mali podľa autora umeleckého diela ako prví využiť najvyšší predstavitelia cirkvi na Slovensku.

Mesto Trnava pre inštaláciu diela poskytlo priestor na Hlavnej ulici, iným spôsobom sa na nej nepodieľa. „Na vynovenej pešej zóne sú miesta, kde sa rátalo s umiestnením umeleckých diel. Namiesto trvalých sme sa rozhodli poskytnúť dočasný priestor autorom, ktorí majú záujem sa tu prezentovať,“ povedal hovorca radnice Pavol Tomašovič. Okrem Spovednice arcibiskupa Bezáka by podľa jeho informácií malo na pešiu zónu pribudnúť aj ďalšie dočasné umelecké dielo od iného autora.

Akademický sochár Ladislav Gajdoš (1940) je absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Dlhé roky žil v emigrácii vo vtedajšom západnom Nemecku. Po návrate do Československa stratil protiprávne ateliér v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákPavol Tomašovič