Fico navštívil vinárov v Tokaji, ide robiť pozemkové úpravy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tokaj vino3
Foto: SITA/ Marián Angelovič

TREBIŠOV 4. júna (WEBNOVNY) – Pozemková úprava v Tokajskej vinohradníckej oblasti bola hlavnou témou dnešného stretnutia premiéra Roberta Fica so starostami tokajských obcí a producentmi tokajského vína v tokajskej obci Malá Tŕňa.

„Vyslovil som im v tomto smere podporu, chceme podporovať to, čo je pre tento región dobré a typické. Po dohode s vinármi to bude predmetom porady s ministrom pôdohospodárstva ako aj ministrom vnútra. Práve nevysporiadané vlastnícke vzťahy bránia rozvoju tohto sektoru,“ povedal dnes premiér Fico.

Vlastnícke vzťahy k pozemkom sa majú vysporiadať

Pozemková úprava má jasne vysporiadať vlastnícke vzťahy k pôde a prispieť k tomu, aby sa vinárstvo v tomto regióne rozvíjalo. Na otázku agentúry SITA premiér uviedol, že v rámci pozemkovej úpravy sa budú riešiť všetky formy vrátane sceľovania vinárskych parciel jedného vlastníka, ak sú roztrúsené. Uviedol, že je záujem, aby sa obnovovali a vysádzali nové vinohrady.

„Chceme pozemkové úpravy urobiť tak, aby bolo jasné, komu ktoré vinice patria, kto je vlastníkom, aby sa mohol pustiť do obnovovania viníc, ktoré sú uznané, ale momentálne sa nevyužívajú. Škoda je každej jednej sezóny,“ povedal Fico. Ocenil, že napriek problémom sa tu dorába kvalitné tokajské víno, ktoré žne ceny na medzinárodných podujatiach a od miestnych producentov ich odoberajú aj tie najprestížnejšie gastronomické podniky. V regióne došlo k pozitívnym zmenám a rozvoju nielen vinohradníctva, ale aj turizmu.

Vinári sú podľa Fica vďačný za vysokú daň na vyradenie viníc

Ako uviedla vinárka Mária Macíková, Slovensko má uznaných vyše 900 hektárov tokajských viníc, no z nich sa reálne obrába okolo 500 hektárov. „Na komasácii – úprave vlastníckych vzťahov máme eminentný záujem. Na cudzom majetku nemôžete vysádzať vinič a investovať do pôdy,“ povedala Macíková. Uviedla, že sú to veľmi zložité vlastnícke vzťahy.

Podľa Fica miestni vinári ocenili, že vláda uvalila vysokú daň na vyradenie viníc a ich preklasifikovanie na iný účel, neuvalenie zvýšenej dane na tiché vína a za dostatočnú považujú aj podporu z fondov pre vinohradníkov.

Na otázku novinárov, aké víno ochutnal, Fico prezradil, že hoci už tri mesiace nekonzumuje žiaden alkohol, ochutnal suchý Furmint a veľmi mu chutil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico