Obrazom: Tatry otvorili letnú sezónu, odomkli Štrbské pleso

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Tatrách otvorili letnú sezónu
Sprava: Maskot "Poseidón", starosta obce Štrba Michal Sýkora, biatlonista Pavol Hurajt, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská a marketingový riaditeľ pre kampane a Vysoké Tatry Juraj Chovaňák počas 8. odomykania vôd jazera Štrbské pleso. Štrbské Pleso, 12. jún 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD/ŠTRBSKÉ PLESO 12. júna (WEBNOVINY) – Symbolickým odomknutím jazera Štrbské pleso v piatok vo Vysokých Tatrách otvorili letnú sezónu. „Štrbské pleso je perlou Vysokých Tatier. Naša predstava je v tom, aby sme v Tatrách obnovovali všetko to, čo tu bolo aj v minulosti,“ povedal v piatok počas odomykania jazera starosta Štrby Michal Sýkora. Ako povedal, Tatranci plánujú v nasledujúcom období pokračovať v rekonštrukciách objektov, zlepšovať, čo sa zlepšiť dá a spustiť tie aktivity, ktoré robili Štrbské pleso osobitným.

Pripravujú tiež publikáciu, ktorá bude obsahovať výnimočné aktivity. Aj Sýkora verí, že počasie bude tento rok Tatrám priať. „Na Štrbskom Plese je však pekne v každom počasí. Je príjemne sa tu prechádzať, aj keď poprcháva. Turisti sa musia pripraviť na všetky druhy počasia počas celého dňa, lebo ráno môže byť pekne a poobede už vetrík alebo dážď,“ upozornil.

Tatry vyčlenia na letnú sezónu približne 300-tisíc eur

Nasledujúci víkend bude patriť aj prvým akciám Tatranského kultúrneho leta, ktorých by počas nasledujúcich mesiacov malo byť dokopy 37. OOCR vyčlenila podľa Maťašovskej na letnú turistickú sezónu približne 300-tisíc eur.

Obrazom: V Tatrách otvorili letnú sezónu

V sobotu budú na Popradskom plese symbolicky otvorené doliny. Večer sa uskutoční tradičné stretnutie v Starom Smokovci pri prameni Kyselka. Počas neho predstavia aj nové knihy historika a muzeológa Ivana Bohuša. „Následne na to sa o 20:00 začne otvárací koncert Tatranského kultúrneho leta v areáli kúpeľov Nový Smokovec,“ priblížila Maťašovská.

Organizátori podujatí tam otvoria nový amfiteáter spolu s hosťom z Českej republiky, ktorým je skupina Banjo Band Ivana Mládka. Podľa nich sa na koncerte zídu aj ľudia z podhoria, keďže táto skupina v Tatrách ešte nevystupovala.

Pripravili aj viacero noviniek

V nedeľu sa v parku v Tatranskej Lomnici uskutoční Juniáles, určený pre všetkých návštevníkov i domácich. Aj nasledujúci týždeň bude v podtatranskom regióne bohatý na niekoľko podujatí. V pondelok 15. júna v Poprade odštartuje tenisový turnaj Poprad – Tatry Challenger Tour 2015. Nasledovať bude veľký taliansky festival Viva Italia, ktorý sa začne v utorok 16. júna v Tatranskej galérii v Poprade.

Obrazom: Minuloročné otvorenie letnej sezóny na Štrbskom plese

Tento rok potrvá šesť dní, akcie budú na Námestí sv. Egídia a v galérii pripravené pre návštevníkov do nedele 21. júna. „Podujatí je veľmi veľa a takto to bude vyzerať aj počas celej letnej sezóny, keď sa takmer každý víkend uskutoční väčšie či menšie podujatie. Okrem toho sme pripravili niekoľko iných noviniek, napríklad popradský akvapark skrášlil svoju zónu a otvoril nové wellness spa,“ dodala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Turistom pomôže aj mobilná aplikácia

Maťašovská upozornila, že návštevníci Tatier môžu využiť aj mobilnú aplikáciu s názvom Región Vysoké Tatry. V nej nájdu mapu všetkých cyklotrás, zoznam reštaurácií, lekární a podobne. „Je to istým spôsobom encyklopédia do vrecka. Aplikácia je pravidelne aktualizovaná, sú tam otváracie doby reštaurácií, hotely, informácie o doprave a podujatiach,“ vysvetlila Maťašovská. Podľa jej slov sa aplikácia, ktorú OOCR spustila minulý rok, osvedčila. Sťahovali si ju ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dostupná je v troch jazykoch.

„Pracujeme naďalej na tom, aby sme zlepšili podmienky pre pobyt vo Vysokých Tatrách. Či už ide o mobilnú aplikáciu, rôzne navigačné systémy, ale aj cyklochodník na trase Starý Smokovec – Tatranská Lomnica, ktorý by mal byť opravený,“ dodala riaditeľka OOCR. Podľa jej informácií sa momentálne v Tatrách značkujú bežecké trate pre bežcov, ktoré by mali byť nahodené do spomínanej mobilnej aplikácie počas nasledujúcich dvoch týždňov.

Nadrz slovensko tatry zdiar
Foto: ilustračné, SITA/Rastislav Ovšonka

Tatranci veria v lepšiu sezónu

Tatranci veria, že táto sezóna by mohla byť lepšia než predchádzajúca. „Minulá letná sezóna nebola podľa našich predstáv. Júl bol daždivý a hoci v auguste a septembri to už vyzeralo lepšie, nedosiahli sme čísla, aké sme chceli,“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry. V nasledujúcich letných mesiacoch by chceli prekonať hranicu 1,5 milióna návštevníkov.

„Minulý rok navštívilo Vysoké Tatry počas letnej sezóny 1,3 milióna návštevníkov, či už jednodňových alebo viacdňových,“ povedala Maťašovská.

Veľký počet turistov podľa nej do Tatier prichádza pre podujatia, preto sa ich Tatranci snažia zlepšovať. „Skvalitňujeme program, niektoré podujatia sme predĺžili na viac dní. Okrem toho sme vyvíjali aktivity v rámci marketingu a propagácie. Pripravujeme aj zaujímavé projekty, ktoré by mali odštartovať 1. júla,“ dodala.

Na návštevníkov čaká aj Benátska noc

Obľúbenou atrakciou býva každoročne aj obnovené letné člnkovanie na Štrbskom plese. Za osem rokov, počas ktorých atrakcia funguje, sa na člnkoch previezlo viac ako 60-tisíc ľudí. „Máme dvadsať člnov, z toho jeden podobný gondole, v ktorom sa môžu ľudia vyfotiť. Samozrejme, máme tu aj záchranársky čln, vďaka ktorému vieme zakročiť, ak by sa niečo stalo,“ povedala Maťašovská, podľa ktorej bude člnkovanie prístupné verejnosti do konca septembra.

V prevádzke bude denne od 10:00 do 18:00 s poslednou plavbou o 17:00. Veslovanie na hladine jazera v nadmorskej výške 1 345 m má viac ako 130-ročnú históriu. Štrbské pleso patrí do 5. stupňa ochrany a člnkovanie podlieha prísnym pravidlám. Popri tradičnom člnkovaní čaká návštevníkov Tatier aj druhý ročník Benátskej noci, ktorá sa uskutoční 18. júla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Sýkora