Na Ústavnom súde panuje doba temna, sťažuje sa ombudsmanka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ústavný súd SR
Foto: SITA/Marián Angelovič

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Na Ústavnom súde SR (ÚS SR) panuje podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej doba temna, plénum súdu na svojom stredajšom zasadnutí totiž odmietlo jej návrh na preskúmanie ústavnosti napadnutých ustanovení zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Dôvodom bolo podanie zjavne neoprávnenou osobou. „Verím, že sa toto obdobie čoskoro skončí, pretože na tento stav doplácajú tí najzraniteľnejší ľudia,“ uviedla vo štvrtok pre agentúru SITA ombudsmanka.

Jana Dubovcová dostáva podnety, ktoré sa týkajú uplatňovania zákona o hmotnej núdzi neustále. „Aj vzhľadom na to, že som zistila skutočnosti nasvedčujúce tomu, že zákon o hmotnej núdzi a jeho ďalšie uplatňovanie v praxi môžu ohroziť základné práva, budem sa obracať na Ústavný súd SR opäť,“ upozornila.

Zákon sa uplatňuje voči ľuďom, ktorí majú dávky vo výške len niekoľko desiatok eur

Zákon o hmotnej núdzi, ktorý verejná ochrankyňa práv napadla na ústavnom súde, sa uplatňuje voči ľuďom, ktorí majú príjem v podobe dávky v hmotnej núdzi len niekoľko desiatok eur mesačne, poznamenala.

„Aj keby si niektorí z nich chceli uplatniť ochranu svojich základných práv podaním individuálnej sťažnosti na Ústavný súd SR, vzhľadom na povinnosť ich advokátskeho zastúpenia v konaní pred týmto súdom si to takmer s istotou nebudú môcť dovoliť,“ vysvetlila. V prípade, ak všeobecne záväzný predpis porušuje základné právo alebo slobodu priznanú osobe, je verejný ochranca práv tou zjavne oprávnenou osobou na predkladanie návrhov na začatie konania pred ústavným súdom, pripomenula ombudsmanka.

Ústavný súd oslabuje ochranu základných práv a slobôd

Výslovne sa to podľa nej uvádza v slovenskej ústave aj v zákone o verejnom ochrancovi práv. „Ústavný súd si však podľa môjho názoru vysvetľuje ústavu a zákon v rozpore so svojím poslaním ochraňovať základné práva a slobody osôb. Žiaľ, týmto oslabuje ochranu základných práv a slobôd všetkých ľudí,“ dodala na záver pre agentúru SITA.

Plénum Ústavného súdu SR návrh verejnej ochrankyne práv na preskúmanie niektorých ustanovení zákona o hmotnej núdzi v stredu 10. júna odmietol. Podľa Jany Dubovcovej sú v rozpore s ústavou ustanovenia, ktoré hovoria, že dávka v hmotnej núdzi sa nevzťahuje na osobu, ktorej vznikol nárok na aktivačný príspevok, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe alebo aktivačný príspevok formou dobrovoľníckej služby alebo ktorému nebolo ponúknuté vykonávanie menších obecných služieb, dobrovoľníckej činnosti alebo iných prác.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR