GLOBSEC bude hostiť najviac ľudí, horúcou témou bude Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
GLOBSEC
Zľava: Honorárny predseda Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer a výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass počas tlačovej konferencie na tému: medzinárodná konferencia GLOBSEC 2015. Bratislava, 11.jún 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Situácia na Ukrajine, Balkáne či situácia v krajinách V4 budú dominovať tohtoročnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC. Konferencia bude 19. až 21. júna v Bratislave. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii honorárny predseda Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer, desiaty ročník je malý, ale slušný úspech.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Vždy hovorím, že žijeme zložitú dobu, bezpečnosť nie je garantovaná, treba sa venovať bezpečnostným otázkam. Bohužiaľ, hovorím to aj teraz,“ povedal Káčer. Za horúcu označil tému vzťahov s Ruskom. „Všetci cítime po Kryme, po problémoch na Ukrajine, že ruský medveď sa prebúdza,“ uviedol.

Dôležitou témou bude aj otázka Únie

Podľa zakladateľa konferencie Róberta Vassa bude jednou z najdôležitejších tém otázka Európskej únie. „Skloňuje sa odchod Grécka z eurozóny, Veľkej Británie z Európskej únie, je tu téma migrácie, na Blízkom východe čelíme bezprecedentnému rastu islamského extrémizmu,“ povedal novinárom. Vass zároveň označil konferenciu za „diplomatický festival v Strednej Európe“.

Tohtoročný GLOBSEC bude slúžiť aj ako príprava na summit NATO v Poľsku, ktorý bude na budúci rok. Poľsko na bezpečnostnú konferenciu posiela prezidenta Bronislawa Komorowského, premiérku Evu Kopaczovú aj ministra obrany Tomasza Siemoniaka. Komorowského zároveň ocenia za mimoriadny prínos pre transatlantické vzťahy a posilnenie bezpečnosti v regióne. Druhým oceneným bude bývalý švédsky premiér Carl Bildt, ocenia aj spisovateľa, novinára, politológa, Čecha Otta Picka.

Na GLOBSEC prídu významní hostia

Na GLOBSEC potvrdili účasť prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Peter Pellegrini, predseda vlády Robert Fico, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, bývalý premiér Mikuláš Dzurinda a bývalý minister financií Ivan Mikloš. Príde aj slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, premiéri Českej republiky a Maďarska Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán, aj prezidenti Chorvátska, Gruzínska, Estónska či Macedónska.

Na GLOBSEC príde aj americký senátor a republikánsky vyzývateľ amerického prezidenta Baracka Obamu vo voľbách v roku 2008 John McCain. Bývalý americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff príde na konferenciu po druhý raz. Organizátori sa takisto pokúšali zavolať aj vysokých politických predstaviteľov z Ruskej federácie, tí však nepotvrdili účasť. Ako však uviedli, najväčšie mená ešte len majú ohlásiť.

Jedným z cieľov konferencie je aj podpora profesionálneho rastu mladých ľudí prostredníctvom GLOBSEC Fóra mladých lídrov (GLOBSEC Young Leaders’ Forum), ktoré tri roky formuje novú generáciu odborníkov a diplomatov. Inováciou tohtoročnej konferencie GLOBSEC bude aj rozšírenie sprievodných akcií GLOBSEC City Talks do Banskej Bystrice a Košíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaBohuslav SobotkaCarl BildtIvan MiklošJohn McCainMaroš ŠefčovičMikuláš DzurindaMiroslav LajčákPeter PellegriniRastislav KáčerRobert FicoViktor Orbán
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy