Katolícka univerzita hospodárila podľa biskupov neefektívne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Katolícka univerzita v Ružomberku
Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku Foto: ilustračnéSITA/arch.sk/Vladimir Yurkovic

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Vo vedení Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku, jej Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty došlo v období rokov 2010 až 2013 k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi. Konštatovala to Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na 81. plenárnom zasadaní 16. a 17. júna na základe záverečnej správy audítora. Konferencia biskupov Slovenska o tom informovala na svojej internetovej stránke.

KBS zároveň víta a podporuje snahu súčasného vedenia Katolíckej univerzity v Ružomberku riešiť pochybenia a zistené nedostatky, a čo najskôr uskutočniť nápravu a vyvodiť zodpovednosť konkrétnych osôb. Rektora univerzity tiež žiadajú, aby s účinnosťou od 1. júla pozastavil vyplácanie mimoriadnych odmien na celej univerzite až do schválenia nových pravidiel odmeňovania. Biskupi ho rovnako vyzývajú, aby ukončil spoluprácu s Fondom Ladislava Pyrkera a nepokračoval v spolupráci s Fondom T. Zasepu.

KBS schválila plán opatrení

Na svojom zasadnutí konferencia ďalej schválila plán opatrení vypracovaný v súčinnosti s vedením Katolíckej univerzity. Plán obsahuje bezodkladné aj systémové opatrenia, napríklad pri odmeňovaní a rozvoji ľudských zdrojov či v ekonomike, účtovníctve a správe majetku.

Ďalšie opatrenia sa týkajú oblastí procesného riadenia, optimalizácie procesov a oblasti systému vnútorných predpisov. Týkajú sa tiež spolupráce Katolíckej univerzity a jej fakúlt s fondmi, nadáciami, či oblasti riadenia kvality a vnútornej kontroly. Konferencia biskupov poverila súčasného rektora, aby tieto opatrenia v spolupráci so zriaďovateľom a Správnou radou Katolíckej univerzity uskutočňoval v stanovenom harmonograme.

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Jozef Jarab vyhlásil, že sa dôkladne oboznámi so správou o výsledkoch auditu a následne príjme opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov. Súhlasí tiež s pozastavením vyplácania odmien na celej univerzite od 1. júla až do vypracovania novej smernice o odmeňovaní.

Ukončiť chcú spoluprácu s fondom Ladislava Pyrkera

Ako tiež dodal, univerzita už ukončila spoluprácu so súkromným Fondom T. Zasepu a nemieni v nej ďalej pokračovať. Rektor v najbližších dňoch bude tiež iniciovať kroky, ktoré povedú k ukončeniu spolupráce Pedagogickej fakulty KU so súkromným neinvestičným fondom Ladislava Pyrkera.

Hoci niektorí z členov vedenia univerzity, ktorí majú na svedomí pochybenia, už nie sú zamestnancami univerzity, rektor od nich očakáva sebareflexiu a vyvodenie osobnej zodpovednosti. „Dúfam, že tí zamestnanci, ktorí v kontrolovanom období pochybili a dopustili sa konania v rozpore s dobrými mravmi, sami z toho vyvodia osobnú zodpovednosť. Ak by k tomu nedošlo, rektor Katolíckej univerzity bude vo vzťahu k nim postupovať v zmysle platnej legislatívy,“ dodal

Previerka na Katolíckej univerzite v Ružomberku sa uskutočnila z podnetu rektora univerzity Jozefa Jaraba a na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, ktorá je zriaďovateľom univerzity. Jej cieľom bolo preveriť situáciu univerzity vo vybraných oblastiach za roky 2010 až 2013. Previerku uskutočnila firma KPMG Slovensko spol. s.r.o.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Katolícka univerzita v Ružomberku