Ľudia musia viac dôverovať štátu, vyzval Kiska v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prezident Andrej Kiska vystúpil so Správou o stave Slovenska v parlamente. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Ak dnes Slovensko čelí jednej výzve, ktorá stojí nad všetkými, tak je to výzva posilniť dôveru občanov vo svoj štát. Prezident Andrej Kiska to vo štvrtok povedal poslancom v Správe o stave republiky počas tretieho dňa 53. schôdze parlamentu.

„Slovensko je v porovnaní s mnohými inými krajinami veľmi úspešný štát,“ uviedla hlava štátu s tým, že posledné dve desaťročia SR rástla a rozvíjala sa rýchlejšie ako veľa iných porovnateľných krajín.

Dokážeme veľa, keď chceme, povzbudil Slovákov prezident

Hospodárska kríza však podľa prezidenta Slovensku nezobrala len hospodársky rast, ale aj vieru v úspech. Kríza zároveň Slovensku pripomenula, aké je zraniteľné a že pre trvalo udržateľný úspech potrebuje silnejšie a stabilnejšie vlastné základy. „Zhoda na problémoch v spoločnosti existuje, napriek tomu, že sa vytráca viera, že s tým dokážeme niečo urobiť,“ poznamenal Kiska.

Podľa neho akoby na Slovensko doľahla únava, možno rezignácia, že sa niečo pohne významne dopredu. „Dokážeme veľa, keď chceme,“ konštatovala hlava štátu.

Občanov chce vyzývať k účasti na budúcoročných parlamentných voľbách s tým, aby pozorne posudzovali programy strán a nerezignovali na možnosť, že sa na Slovensku môžu veci pohnúť významne dopredu.

Kiska ocenil konsolidáciu verejných financií

Andrej Kiska je rok prezidentom, ako hodnotíte jeho pôsobenie vo funkcii?

Prezident ocenil konsolidáciu verejných financií, na ktorej sa od roku 2010 podieľali vlády Ivety Radičovej a Roberta Fica. Politické elity Kiska vyzval, aby túto príležitosť nepustili z rúk, prestalo sa s pravidelným uťahovaním opaskov po nástupe každej novej vlády a od roku 2017 mohlo Slovensko dlhodobo hospodáriť s vyrovnanými rozpočtami.

Krajina podľa prezidenta zároveň potrebuje dohodu, do čoho investovať, aby urobila kvalitatívny skok dopredu pre lepšiu odolnosť, keď príde ďalšia kríza. Po desiatich rokoch sporu podľa Kisku nastal čas na širokú a pevnú dohodu na podobe dôchodkového systému, politici by mali dať občanom istotu v tejto dôležitej veci v podobe ústavného zákona.

Učiteľom sa musí vrátiť spoločenské uznanie, povedal Kiska

Andrej Kiska vyslovil aj podporu zmenám v školstve, zdravotníctve a justícii. Viac pozornosti by sa podľa hlavy štátu malo venovať najmä základnému školstvu. „Prechádzajú ním všetky naše deti. Základné školstvo potrebuje silný impulz vo veľmi krátkom čase,“ povedal Kiska.

Prezident zdôraznil, že postaveniu učiteľa sa musí vrátiť spoločenské uznanie, ktoré tejto profesii prináleží. „Celé školstvo, základné zvlášť, stojí na osobnosti učiteľa,“ dodala hlava štátu. Za učiteľov by sa podľa Kisku mali hlásiť tí najlepší a štát musí urobiť učiteľské povolanie atraktívnym, aby nebolo druhou voľbou. „Musíme byť pripravení viac investovať,“ konštatoval prezident na margo základného školstva.

Učitelia by podľa neho mali dostať viac slobody a podpory, aby sa mohli venovať deťom podľa potrieb. Kiska sa zároveň prihovoril za povinnú školskú prípravu detí zo sociálne slabších rodín, aby nevstupovali hendikepované do 1. ročníka základných škôl.

Prezident sa dotkol kauzy Váhostav

Ak sa slovenskí občania podľa hlavy štátu bez ohľadu na politické presvedčenia na niečom zhodnú, tak ide o skutočnosť, že Slovensko nedokáže zabezpečiť spravodlivosť a vynútiť právo pre všetkých rovnako. „Prečo jedna firma, Váhostav, nesie väčšiu ochranu ako iní?“ pýtal sa. Súdnictvo podľa Kisku naďalej vykazuje znaky uzavretého systému. Pocit nedotknuteľnosti a snaha chrániť svoje pozície sú u niektorých sudcov silnejšie ako pokora k postaveniu, ktoré majú, vysvetlil prezident.

Justícia podľa hlavy štátu potrebuje systémové zmeny, bez ktorých sa nepohne dopredu. Na všetkých sudcov sa prezident obrátil s tým, aby pomáhali formovať novú éru. Parlament prezident vyzval, aby za ďalších kandidátov na sudcov ústavného súdu zvolil osobnosti s nespochybniteľnou autoritou. „Byť sudcom ústavného súdu je poslanie vyhradené pre najlepších z najlepších,“ uviedol Kiska.

Poriadok a transparentnosť môže v zdravotníctve zaviesť ktorákoľvek vláda

Hlava štátu poukázala aj na dlhoročný politický spor, ktorý sa vedie o systém zdravotného poistenia. Tento spor sa podľa Kisku nedá jednoznačne rozsúdiť, keďže v európskych krajinách fungujú úspešne rôzne systémy. „Existujú dosiahnuteľné ciele bez politických sporov, poriadok a transparentnosť. Bez toho nebude fungovať lepšie žiadny systém,“ vyslovil sa prezident.

Poriadok a transparentnosť môže v zdravotníctve zaviesť ktorákoľvek vláda, ľavicová rovnako ako pravicová, otázkou podľa prezidenta je, či má na to aj vôľu. Tak, ako sa dajú presne zadefinovať a stanoviť poplatky, v ktorých sú stále nejasnosti a ich výška je enormná, dajú sa zaviesť a definovať štandardné zdravotné postupy, porovnávanie cien nákupov zdravotnej techniky a ďalšie veci. „Stali sme sa európskymi rekordérmi v zavádzaní DRG systému (platba za diagnózu – pozn. agentúry SITA),“ konštatoval Kiska s tým, že zavedenie tohto systému, ktorý by priniesol poriadok a prehľad do zdravotníctva, sa odkladá roky a nestihne ho uviesť do života ani druhá vláda Roberta Fica.

„Je to len na Slovensku technicky náročné alebo ho nezavedieme len preto, lebo lobistickým skupinám to nevyhovuje?“ spýtal sa prezident. Podobne sa odkladá zavedenie elektronizácie zdravotníctva, ktorá by rovnako zvýšila prehľad a transparentnosť pri nakladaní s peniazmi v zdravotníctve.

Prezident vyzval aj na podporu rozvoja regiónov, aby ľudia žijúci mimo väčších miest nemali pocit „zabudnutej generácie v zabudnutých regiónoch“.

Na začiatku vystúpenia si Kiska podal ruku s premiérom Ficom.

Po Hodine otázok čakajú poslancov významné investície

Popoludní po Hodine otázok poslanci začnú diskutovať o novele zákona o významných investíciách. Cieľom zmien je podľa Ministerstva hospodárstva SR, ktoré novelu preložilo, zabezpečiť podmienky na efektívne využitie rozľahlých nevyužitých územných celkov na realizáciu ucelených hospodárskych činností, a to najmä v oblasti priemyslu, služieb, výskumu a vývoja.

„Základným predpokladom procesu prípravy vhodného územia na implementáciu priemyselnej výroby, služieb, výskumu alebo vývoja je urýchlenie a zefektívnenie procesov usporiadania majetkovo-právnych vzťahov, územného konania, ako aj stavebného konania,“ argumentuje rezort hospodárstva. Návrhom sa bude parlament zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky