Od zásahu v Moldave sa neprijali opatrenia, tvrdí Dubovcová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kukláči
Foto: SITA/Pavol Machovič

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vníma z hľadiska porušenia základných práv a slobôd ľudí z Moldavy nad Bodvou súčasný stav za veľmi zlý. „Pretože aj napriek zisteniam o porušeniach ich základných práv sa opakuje situácia, keď neexistuje vôľa na prijímanie opatrení,“ uviedla pre agentúru SITA.

Ombudsmanka hľadá spôsoby, ako dosiahnuť nápravu a podporu autority verejného ochrancu práv v rámci Európskej únie. „Ukazuje sa, že podobne, ako v prípade diskriminácie detí vo vzdelávaní, to má potrebný efekt a účinok na dosiahnutie ochrany základných práv a slobôd,“ dodala.

Rómsky splnomocnenec pripravil viaceré opatrenia

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity začal po policajnom zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013 pripravovať viaceré opatrenia. Ako sa píše v stanovisku rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, ide o také opatrenia, ktoré zabraňujú tomu, aby sa takéto sporné situácie opakovali.

Najdôležitejším z nich je vyhotovovanie zvukových a obrazových záznamov zo zásahov polície. Policajný prezident Tibor Gašpar vydal 21. apríla príkaz, ktorým nariadil povinne vyhotovovať záznamy zo služobnej činnosti. „Následne 22. mája nariadil, aby pri služobnej činnosti alebo pri služobných zákrokoch pod jednotným velením a pri plánovaných bezpečnostných opatreniach v prípade nasadenia určitého počtu príslušníkov bolo zabezpečené vyhotovenie obrazovo-zvukového záznamu o priebehu udalosti,“ vysvetlil splnomocnenec.

Pollák už po zásahu v Moldave nad Bodvou v roku 2013 predložil návrh novelizácie zákona o policajnom zbore, spravil tak aj tento rok po zásahu v obci Vrbnica v okrese Michalovce. Návrh podľa jeho slov zavádza zásadu: „O priebehu zákroku pod jednotným velením alebo priamym velením vyhotovuje Policajný zbor SR obrazovo-zvukový záznam tak, aby zaznamenal všetky dôležité skutočnosti z hľadiska splnenia úloh PZ a plnenia povinnosti policajta“.

Romovia
Foto: SITA/AP

Vyšetrovanie stále pokračuje

„S prezidentom policajného zboru sme sa dohodli na spolupráci o zavádzaní kamier s tým, že tento postup podlieha príslušným fázam, ako je skúšanie či verejné obstarávanie,“ uviedol pre agentúru SITA. Okrem toho sa dohodli na využívaní inštitútu Rómskych občianskych hliadok a spolupráci aj v iných veciach.

„Otvorili sme diskusiu o zavedení kamery pre každého policajta a vyhotovovaní zvukových, obrazových a iných záznamov zo služobnej činnosti. Kamery počas zásahov sú jediným transparentným riešením ako určiť, či sa zásah odohral v súlade so zákonom, alebo nie,“ upozornil.

Rómsky splnomocnenec sa bezprostredne po útoku v osade Budulovská obrátil listom na generálneho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra, v ktorom uviedol všetky svoje poznatky. „Obsahom požiadavky bolo aj preverenie dodržania zásad legality a legitimity vykonania zákroku polície,“ poznamenal Peter Pollák.

Jeho úrad však nemá právne nástroje na to, aby vstupoval do priebehu trestného konania a hodnotil ho, pripomenul. „Stav dozoruje prokuratúra a vyšetrovanie pokračuje,“ doplnil na záver pre agentúru SITA.

Inšpekcia ministerstva vnútra neinformuje o priebehu vyšetrovania

Pred dvoma rokmi 19. júna zasahovali desiatky policajtov v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a v obci Drienovec. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii. Zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb.

Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. „K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neposlúchli výzvy polície a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia.

Inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá policajný zásah vyšetruje, nebude až do ukončenia vyšetrovania o jeho priebehu ani jeho úkonoch informovať. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu vnútra, inšpekcia konzultuje všetky úkony s prokurátorom.

Vlani na jar vydal prešovský prokurátor po preskúmaní spisového materiálu o policajnej akcii pokyn na začatie trestného stíhania vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody. Následne sa začalo trestné stíhanie.

Pri vyšetrovaní zásahu sa robí kamufláž

Inšpekcia ministerstva vnútra pôvodne nezistila pri akcii žiadne pochybenie, prípadu sa musela začať znovu venovať po zásahu prokuratúry. Podľa generálnej prokuratúry bol totiž dôvod na začatie trestného stíhania. Prešovský prokurátor vydal v januári minulého roku pokyn na jeho začatie, vedie ho banskobystrický vyšetrovateľ inšpekcie rezortu vnútra.

Prípad sa stal v Košickom kraji, na prešovskú prokuratúru poputoval aj preto, aby sa vo veci rozhodlo objektívne. Ako však verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová koncom minulého roku uviedla, podľa nej sa robí pri vyšetrovaní zásahu len určitá kamufláž. Ako pre agentúru SITA povedala, verejný ochranca práv môže skúmať policajné postupy, no nemôže skúmať rozhodnutia vyšetrovateľov, ani preskúmavať postupy prokuratúry.

Prokuratúra verejne vyhlásila, že zásah preskúmava inšpekcia v Banskej Bystrici, no podľa Dubovcovej to je stále inšpekcia ministerstva vnútra, čiže prvok nestranného a nezávislého preskúmania opäť absentuje. Okrem toho na vyšetrovanie dozerá prokuratúra v Prešove. „Je to zdanie akejsi priestorovej nezávislosti, no nie je to tak,“ pripomenula.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováPeter PollákTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity