Dovolenkári pozor, nie všade vás pustia s domácim miláčikom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pes
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Keď chce občan SR cestovať na dovolenku so zvieraťom, mal by si vopred zistiť, či je to možné a ako legislatíva cudzej krajiny túto možnosť upravuje.

Do cieľovej krajiny sa nemusí dovolenkár dostať

Ako v rozhovore pre agentúru SITA potvrdil riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Vladimír Jakabčin, v prípade psov, mačiek a fretiek musí mať občan pri sebe pas spoločenských zvierat. Ide o jediný platný cestovný doklad na území Európskej únie, ktorým sú povinní sa preukázať majitelia cestujúci so psom, mačkou alebo fretkou mimo štátu, v ktorom sa zvieratá narodili.

Keďže sa legislatíva pre cestovanie so zvieratami líši, ministerstvo odporúča občanom kontaktovať Štátnu veterinárnu správu alebo Komoru veterinárnych lekárov a obrátiť sa na zastupiteľský úrad Slovenska v zahraničí, ktorý právnu úpravu pozná, alebo vie zistiť podrobnosti. Upozorňuje, že ak občan cestujúci so zvieraťom nemá pri sebe všetky potrebné papiere a doklady o očkovaní, do krajiny ho nemusia pustiť.

Ministerstvo varuje aj pred suvenírmi

Jakabčin odporúča kontaktovať zastupiteľské úrady aj v prípade, ak si občan chce z dovolenkovej destinácie vziať suvenír a nie je si istý, či daný predmet môže z krajiny vyviezť. To, čo si občan z cudziny môže priniesť, sa líši od krajiny ku krajine, upozorňuje šéf konzulárneho odboru.

Jakabčin pripomína, že na internetovej stránke veľvyslanectiev sa snažia dopĺňať informácie. „Určite na nej nie sú spomenuté všetky prípady, ale občan môže napísať na naše veľvyslanectvo, kde konzuli vedia, čo sa stalo v minulosti, na čo sú dané úrady citlivé,“ tvrdí Jakabčin.

Krajiny si však podľa neho chránia kultúrne, historické, prírodné bohatstvo a dedičstvo. „Originály historických artefaktov, umeleckých diel, exotické rastliny či zvieratá sa dajú prevážať len s oficiálnym certifikátom,“ uviedol Jakabčin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať