Dvaja nevymenovaní ústavní sudcovia stiahli svoje sťažnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ústavný súd SR
Foto: SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 23. júna (WEBNOVINY) – Druhý senát Ústavného súdu (ÚS) SR v utorok zastavil konanie o sťažnostiach Jána Bernáta a Imricha Volkaia. Obaja totiž stiahli svoje sťažnosti proti nevymenovaniu za sudcov ÚS SR prezidentom Andrejom Kiskom. Informovala o tom v utorok v úvode zasadania druhého senátu jeho predsedníčka Ľudmila Gajdošíková.

O ďalšom postupe rozhodne tretí senát

Ján Bernát svoju sťažnosť stiahol 17. júna a Imrich Volkai 22. júna. Senát ich rozhodnutie akceptoval a konanie v utorok zastavil. Sťažovatelia v podaní namietali, že prezident Andrej Kiska svojim postupom porušil ich právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám podľa ústavy, ako aj právo na vstup do verejných služieb svojej krajiny.

Poradca a právny zástupca prezidenta Ján Mazák bol rozhodnutím sťažovateľov prekvapený. „Teraz budeme musieť porozmýšľať na tým, aký bude ďalší postup hlavy štátu vzhľadom na rozhodnutie tretieho senátu,“ povedal Mazák.

Prezident Andrej Kiska podľa rozhodnutia tretieho senátu ÚS porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov ústavného súdu Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval za ústavného sudcu.

Musia premyslieť odporúčanie prezidentovi

ÚS zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol. Tretí senát ÚS rozhodoval v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. K rozhodnutiu ÚS SR bolo pripojené odlišné stanovisko ústavného sudcu Rudolfa Tkáčika.

„S konzultantmi musíme premyslieť odporúčanie pánu prezidentovi. Pravdepodobne sa zamyslíme nad tým, aké v takomto zúženom priestore, ktorý sa vytvoril zastavením konania, zaujať stanovisko, ktoré by zodpovedalo ústave a zákonu a odrážalo aj kritiku pokiaľ ide o nález tretieho senátu, ktorý trpí viacerými nedostatkami,“ povedal Mazák.

Podľa Mazáka tieto nedostatky by mohli viesť k záveru, že nález tretieho senátu je nevykonateľný. Mazák doložil, že kauza nevymenovania piatich kandidátov za sudcov ÚS SR sa dostala do slepej uličky a bude je môcť vyriešiť iba Národná rada SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán Mazák
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR