Fico pripúšťa referendum o utečencoch, kvóty odmietame

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Uvádza sa to v návrhu vyhlásenia parlamentu k riešeniu migračných výziev, ktorý by mali poslanci schváliť a s ktorým premiér Robert Fico pôjde vo štvrtok do Bruselu na summit Európskej únie.

Slovensko podporuje solidaritu, ale nie bez rozmyslu

Ak Európska komisia prijme zavedenie povinných kvót pre utečencov pre jednotlivé členské štáty, Fico pripúšťa na Slovensku usporiadanie referenda o migrantoch. „Budeme zvažovať aj možnosť vyhlásenia referenda cez uznesenie Národnej rady SR. Ak by aj na tomto vznikla širšia politická dohoda, je to možno cesta, ako sa vyhnúť dôsledkom rozhodnutia Európskej komisie, s ktorým vláda SR súhlasiť jednoducho nemôže,“ komentoval Fico v rozprave situáciu, ak by Komisia rozhodla o zavedení povinných kvót pre migrantov.

Slovensko a krajiny Visegrádskej štvorky podľa premiéra kvóty odmietajú a nebudú hlasovať za ich zavedenie. Európska komisia by podľa Fica mala začať dialóg s krajinami únie o ich kapacitných možnostiach na prijatie migrantov, musí ísť však o rozhodnutia na báze dobrovoľnosti. Povinné zavedenie kvót vláda odmieta. „Európska komisia nedostatočne reflektuje bezpečnostné riziká,“ konštatoval predseda vlády. Slovensko podľa neho podporuje solidaritu, ale „nie bez rozmyslu“.

Obrazom: Bratislavský protest proti imigrantom

Európska únia by sa podľa predsedu vlády mala sústrediť na opatrenia, ktoré zamedzia nelegálnej migrácii. „Musíme riešiť problém na mieste, kde vzniká,“ vysvetlil s tým, že aktivity sa musia sústrediť na krajiny, z ktorých migranti prichádzajú. Fico si vie predstaviť, že ak má Slovensko vojenskú jednotku v Afganistane, môže spolupracovať s ďalšími štátmi na vytvorení tzv. bezpečných zón v krajinách, kde sú vojnové konflikty. V týchto bezpečných zónach by ľudia mali zabezpečené základné životné istoty.

Fico v rozprave odmietol akékoľvek formy násilia, ktorého sa dopustili neonacisti a extrémisti v sobotu v Bratislave. Zmeny zákona by mali podľa neho obmedziť zhromaždenia extrémistických skupín – aby sa dali buď zakázať, respektíve by sa mohli konať iba v konkrétnom priestore – teda by nemohlo ísť o pochody, ale o zhromaždenie na jednom mieste.

Návrh trvá na dobrovoľnosti

Zákonodarcovia v utorok prerokovávanom vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi EÚ pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc únie.

Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch.

Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

Parlament konštatuje, že pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov. Poslanci rovnako pripomínajú dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Dokument podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov.

Národná rada vyzýva Úniu na komplexné riešenie

Národná rada uznesením vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi.

Rozpravu k riešeniu migračných výziev navrhol zaradiť do programu schôdze predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) po dohode s poslancami a členmi vlády. Parlament by mal prijať uznesenie, s ktorým vo štvrtok do Bruselu pôjde premiér Robert Fico. Na summite Európskej únie koncom týždňa bude Slovensko presadzovať zákaz zavedenia povinných kvót pre migrantov pre jednotlivé krajiny.

Krajiny V4 podporujú iniciatívu Maďarska

Krajiny V4 v utorok potvrdili svoj záväzok nájsť systémovejšie a geograficky komplexnejšie riešenie migračnej krízy, vychádzajúce z koordinovaného úsilia EÚ a členských štátov v súlade s vyhlásením hláv štátov a vlád prijatým v apríli na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady. Krajiny V4 majú rovnaký názor, podľa ktorého je na zmiernenie situácie na vonkajších hraniciach EÚ potrebná okamžitá reakcia s účasťou všetkých členských štátov.

Sme pripravení podniknúť kroky v duchu solidarity, avšak krajiny V4 opakujú svoje stanovisko, že opatrenia, ktoré sa týkajú presídľovania, by sa mali prijímať dobrovoľne – v súlade s vyhlásením hláv štátov a vlád prijatým 23. apríla 2015 a pri rešpektovaní špecifík a kapacít jednotlivých členských štátov. Potvrdzujeme, že akékoľvek podmieňovanie povinnými kvótami je neprijateľné.

Zatiaľ čo vyjadrujeme solidaritu s členskými štátmi, ktoré sú najviac vystavené migračným tlakom, zdôrazňujeme zodpovednosť členských štátov v prvej línii plne implementovať už zavedené mechanizmy.

Krajiny V4 podporujú iniciatívu Maďarska, že v rámci geograficky komplexného riešenia EÚ by sa mala zorganizovať konferencia, ktorej cieľom bude hľadať postupy posilňovania spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitnými krajinami v súvislosti so západobalkánskou trasou.

Existuje zreteľná potreba rozlišovať medzi osobami vyžadujúcimi medzinárodnú ochranu a ekonomickými migrantmi – v tejto súvislosti by sa mala riadne implementovať, prehodnotiť a posilniť politika návratu a readmisie, informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Kaliňák vníma kvóty ako farizejstvo

Taliansko a Grécko podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zlyhali na plnej čiare pri ochrane svojich hraníc. Európska únia namiesto zavádzania povinných kvót pre umiestňovanie migrantov musí začať dôsledne chrániť svoje hranice a nelegálnych migrantov vracať do krajín pôvodu.

Ak nelegálni migranti uvidia, že po vstupe do Európy ich čaká návrat do materskej krajiny, počet ekonomických utečencov sa podľa Kaliňáka zníži. Južným krajinám minister vnútra vyčíta nezvládnutie azylovej politiky, keď veľké množstvo nelegálnych migrantov dostáva legálne povolenia na pobyt v únii.

„Prečo robíme problémy pri udeľovaní víz Rusom, Bielorusom a ďalším, keď nemáme problém pustiť každého, kto prepláva. Keď už nelegálneho migranta mám a nedostal azyl, musí sa vrátiť do krajiny, z ktorej prišiel,“ povedal Kaliňák. Španielsko podľa ministra priznalo, že v minulosti urobilo chyby a priznávalo nelegálnym migrantom legálne povolenia.

Po zmene prístupu začalo nelegálnych migrantov vracať a vlna utečencov sa znížila. Kaliňák rovnako upozornil, že Európa sa zatiaľ nevie vyrovnať ani s migráciou vlastných obyvateľov. Zavedenie povinných kvót Európskou úniou preto vníma minister vnútra ako pokrytectvo a farizejstvo.

Cez Slovensko prejdú ročne stovky utečencov

Slovensko podľa Kaliňáka roky pomáha utečencom, ktorých si vyberá z utečeneckých táborov. Na Slovensku im poskytne zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, ubytovanie, keďže ide prevažne o matky s deťmi a pripraví ich na cestu do finálnej krajiny. Ročne v minulosti takto pomohlo 150 utečencom, neskôr 300 ľuďom, dnes zvláda 600 ľudí ročne.

Minister hovoril aj o rokovaniach s Rakúskom, ktorému by Slovensko pomohlo pri dočasnom umiestňovaní migrantov najmä zo západného Balkánu. Pre plné kapacity v Rakúsku by čakanie na azylové konanie strávili v slovenských zariadeniach.

Únia sa podľa Kaliňáka musí sústrediť na pomoc africkým krajinám, problém s utečencami sa musí riešiť v štátoch, kde vzniká. Minister vnútra zároveň pripustil, že Slovensko musí mať pripravenú časť voľných kapacít pre prípad eskalácie konfliktu na Ukrajine, keďže nikto nevie, ako bude Rusko postupovať.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky