Trestne stíhaného Pašku vyzvali poslanci na odchod z úradu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Primátora Pašku budú stíhať na slobode, cíti sa byť nevinný
Primátor Galanty Peter Paška nejde do väzby, stíhaný bude na slobode. V piatok o tom rozhodla sudkyňa Okresného súdu v Galante. Foto: SITA/Pavol Machovič

GALANTA 29. júna (WEBNOVINY) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Galante vyzvali primátora Petra Pašku, aby zvážil svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii. Väčšina poslancov mu zároveň hlasovaním vyslovila nedôveru. Takéto vyslovenie nedôvery nemá žiadne právne účinky, primátor Paška sa na odchod nechystá.

Poslanci primátorovi vo vyhlásení vyčítajú nezvládanie riadenia samosprávy a mestského úradu, čo sa podľa nich prejavuje v nekoncepčnej príprave dokumentov a v personálnych zmenách v úrade. Primátor ďalej podľa poslancov ignoruje viaceré uznesenia a odporúčania, ktoré prijalo mestské zastupiteľstvo.

Urážka Galanťanov

Za mimoriadne znepokojujúce poslanci označili neprijatie ponúknutej rezignácie architektom mesta, ktorý čelí obvineniu pre machinácie vo verejnom obstarávaní.

„Najkritickejšou stránkou je však skutočnosť, že naše mesto reprezentuje primátor Peter Paška – trestne stíhaný za machinácie pri verejnom obstarávaní. Tento fakt je neúctou a vážnou urážkou všetkých slušných občanov nášho mesta. Tieto skutky vytvárajú veľmi negatívny obraz o našom meste,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré minulý týždeň schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Paška v kauze verejného obstarávania rekonštrukcie Neogotického kaštieľa trvá na tom, že je nevinný. Verejné Obstarávanie, pre ktoré je obvinený, podľa jeho vyjadrenia len zdedil po predchádzajúcom vedení mesta.

Poslanci nemôžu primátora odvolať

Vyslovenie nedôvery primátorovi má len deklaratívny charakter. Ak primátor neodstúpi z funkcie sám, odvolať ho môžu len obyvatelia mesta v referende.

Pašku si do vedenia mesta obyvatelia Galanty zvolili v komunálnych voľbách v polovici novembra minulého roku. V máji tohto roku ho zaistili policajti Národnej kriminálnej agentúry.

Primátor a traja ďalší ľudia čelia obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní, ktoré súvisia s projektom obnovy južného krídla a dvoch veží Neogotického kaštieľa v Galante za približne 2,4 milióna eur. Všetci štyria obvinení sú trestne stíhaní na slobode.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Paška