Dvojkoalícii OĽaNO a NOVA chýba uveriteľný líder, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ľubomír Galko
Podpredseda SaS Ľubomír Galko Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – SaS nemá podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka obavy, že by sa samostatne nedostala do parlamentu, možnosť pridania sa do širokej koalície však zostáva pre liberálov otvorená.

Ako povedal Galko v pondelok pre agentúru SITA, SaS dosiahla samostatne 5,3 percenta v prieskume. Teda súčet percent dvojkoalície OĽaNO a NOVA (11,1 percenta – poznámka SITA) a samostatnej SaS by bol podľa neho vyšší ako percentá trojkoalície zloženej z týchto strán.

SaS spojenie OĽaNO a NOVA oceňuje

SaS má podľa Galka pre pristúpenie do širšej koalície požiadavku, aby takéto zoskupenie malo uveriteľného lídra na premiéra. „Líder zatiaľ nie je,“ povedal s tým, že ak by bol líder istý a s lídrom by takáto trojkoalícia atakovala 20 percent, liberáli by uvažovali nad pripojením sa. Takto sa Galkovi zdá, že bez jasného lídra by koalícia atakovala približne 15 percent.

Poznamenal však, že SaS je pre uzavretie koalície otvorená. Spojenie OĽaNO a NOVA do predvolebnej koalície považuje Galko za správne rozhodnutie a logické vyústenie spolupráce strán, ktoré majú podobné videnie sveta. A to aj preto, že NOVA má dlhodobo problémy s nízkymi preferenciami.

Abrhan sa teší konkurencii

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan je rád, že týmto krokom, aký v pondelok urobili OĽaNO a NOVA nehrozí, že niektoré hlasy stredopravých voličov by prepadli. Abrhan sa neobáva ani väčšej konkurencie pre kresťanských demokratov.

„Viac sa teším konkurencii, ako by mali pravicové hlasy v súťaži s ľavicovým smerovaním Slovenska prepadnúť. Konkurencia vyvoláva súťaž o čo najlepšie návrhy a to nás môže posunúť dopredu,“ povedal Abrhan v pondelok pre agentúru SITA.

Hnutie OĽaNO, ktoré vedie Igor Matovič a NOVA pod vedením Daniela Lipšica pôjdu do najbližších parlamentných volieb spoločne – v koalícii. Vo voľbách do Národnej rady SR koalície zložené z dvoch alebo troch politických strán musia získať viac ako sedem percent z celkového počtu odovzdaných platných hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičPavol Abrhan
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita