Deťom začali prázdniny, MHD obmedzili viaceré mestá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trolejbus, mhd
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Žiaci v základných a stredných školách si v utorok prevzali od svojich triednych učiteľov koncoročné vysvedčenia. Výnimkou boli deti Základnej školy Pri Kríži, ktorým vstupenku do prázdnin odovzdal minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. (VIAC V TOMTO ČLÁNKU).

Mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave prechádza od stredy 1. júla na režim školských prázdnin. Podľa prázdninového cestovného poriadku budú najprv jazdiť len autobusy a trolejbusy. Električky sa k nim pridajú až od 6. júla, keďže sú ešte v prvý júlový víkend naplánované výluky v električkovej doprave.

Obrazom: Minister Draxler rozdal vysvedčenia

„V tomto letnom období sú linky menej vyťažené a obmedzenia sa preto týkajú najmä školských spojov. Na linkách, ktoré v pracovných dňoch nemajú celoročný cestovný poriadok, platia tzv. prázdninové cestovné poriadky,“ vysvetlila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Obmedzené budú desiatky spojov

Od 1. júla sa znížia intervaly na autobusových linkách č. 20, 21, 25, 30, 31, 32, 37, 50, 52, 53, 58, 59, 61, 63, 66, 67, 68, 75, 80, 83, 84, 88, 91, 93, 94, 95, 96, 98, 99, 191, 196.

Menej často budú jazdiť aj trolejbusy č. 33, 201, 202, 206 a 208. Intervaly električiek sa od 6. júla predĺžia z osem na desať minút. Počas školských prázdnin nebudú premávať linky č. 133 a 192 a premávka linky č. 82 od Mosta SNP do Sadu Janka Kráľa bude počas divadelných prázdnin divadla Aréna premávať len do 19:00.

Cestovné poriadky počas školských prázdnin sú zverejnené na zastávkach MHD i na internetovej stránke Dopravného podniku Bratislava.

Na prázdninový režim prechádza aj Prešov

Od stredy prechádza na letný režim aj prešovská mestská doprava. Počas dvoch mesiacov prestanú premávať školské spoje. Upravia sa tiež trasy niektorých liniek a zavedú nové. Od 1. júla začína Dopravný podnik mesta Prešov poskytovať dopravu aj do susednej obce Vyšná Šebastová.

Výkonný riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus uviedol, že zmeny v cestovnom poriadku v režime prázdninového variantu prinesú zníženie výkonov približne o desať percent. Vychádzajú z toho, že v lete je nižšia požiadavka na spoje.

Od začiatku júla nastanú tiež zmeny, ktoré vychádzajú z požiadaviek cestujúcich. Prvá zmena sa týka návratu linky číslo 22, ktorá sa vracia do lokality Šidlovec, linka túto časť mesta spojí s časťou Šalgovík a obcou Teriakovce.

Linku číslo 11, ktorá doteraz spájala časť Rúrky so Šalgovíkom, dopraváci od stredy presunuli na trasu Rúrky – Za Kalváriou. Janus uviedol, že tým zareagovali na požiadavku obyvateľov lokality Za Kalváriou, ktorí chceli prepojenie až do centra mesta, odkiaľ nový spoj pôjde ďalej na Rúrky.

Predĺži sa interval liniek

Ďalšia nová linka zabezpečí spojenie obce Vyšná Šebastová s mestom Prešov na základe vydania licencie touto obcou a podpísaním zmluvy. Spoj bude premávať pod číslom 13 a pôjde zo Severnej ulice vo Vyšnej Šebastovej, cez Nižnú Šebastovú – Ľubotice – Sídlisko Sekčov v Prešove až k veľkej pošte. V špičke bude tento spoj jazdiť dvakrát za hodinu, mimo nej raz za hodinu.

Na najfrekventovanejších trasách, ktoré spájajú najväčšie prešovské sídliská Sekčov a Sídlisko III sa predlžuje interval liniek. Za hodinu tak pôjde na tejto trase menej spojov ako doteraz.

Všetky zmeny v cestovnom poriadku nájde verejnosť na webstránke mesta aj na portáli dopravného podniku. Cestovný poriadok vyšiel tiež v knižnej podobe. Prázdninový cestovný poriadok liniek mestskej hromadnej dopravy je vyvesený aj na všetkých zastávkach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie DPB Dopravný podnik Bratislava