Babiš opäť uspel v spore s ÚPN, nebol aktívnym agentom ŠtB

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Babiš
Tohtoročné komunálne voľby v Českej republike boli úspechom najmä pre hnutie ANO vicepremiéra Andreja Babiša (na fotografii). Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Minister financií ČR Andrej Babiš v utorok opätovne na súde uspel v spore s Ústavom pamäti národa. Krajský súd v Bratislave totiž potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava I z júna 2014, podľa ktorého bol neoprávnene evidovaný v spisoch ŠtB. Proti tomuto rozhodnutiu súdu neexistuje riadny opravný prostriedok.

Spoluprácu Babiša s ŠtB popreli aj svedkovia

„Z dôkazov vyplynulo, že navrhovateľ (Babiš, pozn. SITA) aktívne nepôsobil ako vedomý tajný spolupracovník, nikdy nepodpísal záväzok k spolupráci, neudržiaval s pracovníkmi ŠtB konšpiratívny styk. Jeho vedenie ako agenta je tak v rozpore so skutočným stavom,“ vyhlásil v odôvodnení predseda senátu. Vedomú spoluprácu Babiša s ŠtB podľa neho popreli aj svedkovia, ktorí v minulosti v ŠtB pôsobili.

Podľa predsedu senátu tiež ÚPN musí znášať riziká spojené s vykonávaním svojej činnosti. „Plnenie povinností nevylučuje zodpovednosť žalovaného za zásah do osobnostných práv v prípadoch neoprávnenej evidencie v materiáloch ŠtB. Právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, dobrej povesti a mena sú základným ľudským právom,“ dodal.

Podľa hovorcu ÚPN Tibora Ujlackého je rozsudok Krajského súdu v Bratislave rozporuplný a nepresvedčivý. ÚPN totiž podľa neho nie je ten, kto evidenciu ŠtB vytvoril a viedol.

Svedecké výpovede majú väčšiu váhu ako dôkazy

„Považujeme za poľutovaniahodné, že bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti požívajú dôveru slovenských súdov a ich svedecké výpovede majú väčšiu váhu ako dôkazy nachádzajúce sa v archívoch ÚPN,“ povedal Ujlacký s tým, že je mu ľúto, že pred súdom nestoja práve tí príslušníci ŠtB, ktorí vytvárali fiktívne zväzky a viedli falošnú evidenciu a mali by niesť zodpovednosť za prípadné podvody a obohacovanie sa pri vedení evidencie.

Český minister financií slovenského pôvodu vyhral spor s ÚPN na prvostupňovom súde v Bratislave už v minulý rok. Babiš žaloval ÚPN za to, že je neoprávnene evidovaný ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Spis zo zväzkov ŠtB s krycím menom Bureš bol údajne vedený na Babiša.

Súd vtedy rozhodol, že bol ako agent vedený neoprávnene. ÚPN sa proti rozhodnutiu súdu odvolal s tým, že ústav nie je ten, kto evidenciu vyhotovil a viedol, ale len ten, kto ju zo zákona zverejnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Babiš
Firmy a inštitúcie ŠtB Štátna bezpečnosťÚPN Ústav pamäti národa