Cyklisti nebudú mať výnimku, nevypijú si ani jedno pivo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bicykel
Foto: SITA

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Cyklisti na cestách si tak ako doteraz nebudú môcť vypiť ani jedno pivo. Zlepšenie podmienok pre cyklistov vytvorením výnimky z pravidla „nulovej tolerancie“ alkoholu tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života, či zdravia seba alebo spoluobčanov, navrhovali v novele zákona o cestnej premávke poslanci Miroslav Kadúc, Ján Mičovský (obaja OĽaNO), Juraj Droba (SaS), Gábor Gál (Most-Híd) a nezaradený Mikuláš Huba. Parlament návrh opozičných zákonodarcov neschválil.

Opoziční poslanci neúspešne presadzovali, aby sa netrestali cyklisti, ktorí jazdia po cestičke vyhradenej pre cyklistov a po vyznačených cyklotrasách a zároveň množstvo alkoholu v ich organizme nepresiahlo 0,5 promile.

Novelou chceli podporiť cyklistiku

„Význam tejto výnimky spočíva nielen v priamom dosahu na cyklistov, ktorí, ak budú mať chuť, budú môcť pred jazdou vypiť približne (a maximálne) tri malé 10° pivá bez hroziacej sankcie, ale aj v širšom meradle. Zvýšením atraktívnosti a popularity cyklistiky sa potenciálne docieli aj nárast a vybudovanie ďalších cyklotrás, kde si budú môcť cyklisti uplatňovať túto výnimku,“ argumentovali opoziční poslanci.

Zákonodarcovia chceli novelou predovšetkým podporiť cyklistiku a budovanie cyklotrás. „Cyklistika je spôsobom dopravy, ktorá je nezávislá od nárastu cien pohonných hmôt, je do veľkej miery imúnna voči dopravným zápcham a v mnohých prípadoch je aj rýchlejšia, než iné formy prepravy. Veľmi perspektívnym faktorom je cyklistika aj z pohľadu jej prepojenia s turistikou, predovšetkým na regionálnej úrovni,“ konštatovali.

Cyklista sa môže stať významným spoločenským tmelom

Zo sociálneho pohľadu sa podľa ich slov môže stať cyklistika významným spoločenským tmelom – príkladom môžu byť mestá ako Amsterdam či Kodaň, kde sa bicykle stali kultúrnym fenoménom a neoddeliteľne zapadajú do koloritu mesta.

Situácia na Slovensku je však podľa opozičných poslancov v mnohom odlišná. Slovenské mestá cyklistiku nepodporujú v dostatočnej miere a nemyslí na ňu ani celoštátna legislatíva. Na jednej strane je podľa zákonodarcov opozície potrebné venovať širšiu systematickú pozornosť koncepčnému a trvalo udržateľnému rozvoju cyklistiky v slovenských podmienkach.

Na strane druhej sú však predstaviteľné aj jednoduché, praktické a nikomu neškodiace legislatívne úpravy, ktoré môžu výrazným spôsobom napomôcť cyklistike a posunúť ju vpred, ako výnimka z nulovej tolerancie na alkohol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor GálJán MičovskýJuraj DrobaMikuláš HubaMiroslav Kadúc
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky