Festival Východná privíta rekordný počet účinkujúcich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Folklórny festival Východná oslavuje jubileum
Vystúpenie SĽUK-u v hudobno tanečnom programe Krížom-Krážom počas jubilejného 60. ročníka folklórneho festivalu Východná 2014. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Rekordný počet účinkujúcich, vyše 2000 sľubujú organizátori 61. ročníka festivalu Východná. Najväčšia prehliadka tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku s medzinárodnou účasťou, Folklórny festival Východná sa v rázovitej obci Východná v tatranskom regióne začína vo štvrtok a potrvá až do nedele 5. júla.

Obrazom: Minulý rok oslávila Východná jubileum

Hlavný program Východnej predznamená večer venovaný dielu Petra Jaroša Tisícročná včela. Ešte pred uvedením muzikálu Tisícročná včela sa záujemcovia môžu osobne stretnúť aj s autorom jeho knižnej predlohy, spisovateľom Petrom Jarošom, ktorý sa zúčastní na autogramiáde nového vydania svojej knihy.

Hudbu k muzikálu, ktoré naštudovalo nitrianske Divadlo Andreja Bagara, zložil Vašo Patejdl, texty piesní napísal Kamil Peteraj, na svojej webstránke o tom informuje Ministerstvo kultúry SR, ktoré je s Národným osvetovým centrom hlavným organizátorom festivalu. Autogramiáda Petra Jaroša sa na veľkej scéne festivalového areálu začne o 19:00 a muzikál Tisícročná včela si publikum pozrie následne od 20:00.

Spomenú si na režiséra Martina Ťapáka

Oficiálne otvorenie 61. ročníka Folklórneho festivalu Východná je naplánované na piatok 3. júla. Otvárací ceremoniál sa uskutoční na veľkej scéne od 20:40 do 21:00. Ešte pred ním čaká publikum na hlavnom pódiu program Duša goralských predkov venovaný tanečnému a hudobnému folklóru Liptova a Oravy.

V ponuke sú aj ďalšie vystúpenia na malej scéne, v Humne a množstvo sprievodných akcií. Napríklad Tanečný dom pozýva v sobotu spoznať bližšie olašské tance, čardáš zo Zemplína a z Vernára, ale i argentínske a turecké ľudové tance. V nedeľu zas záujemcom predstaví šarišské polky. Návštevníci si budú môcť zaspomínať aj na významné osobnosti, okrem iných i na Martina Ťapáka.

Spomienke na filmového a televízneho režiséra, herca, tanečníka, choreografa a režiséra SĽUK-u je venovaný sobotňajší program Martin Ťapák – pohľad do života a diela.

Terchovska muzika vychodna
Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

Východná vyvrcholí galaprogramom Bohatstvo krásy

Východná vyvrcholí v nedeľu 5. júla galaprogramom Bohatstvo krásy, v rámci ktorého na veľkej scéne od 14:30 do 16:00 vystúpi tucet folklórnych zoskupení, medzi inými folklórna skupina Kriváň z Východnej, folklórne súbory Technik z Bratislavy a Podpoľanec z Detvy, ženské spevácke skupiny Trnki z Banskej Bystrice a Poľana z Jarabiny a ďalší, avizujú organizátori na webstránke Východnej http://www.festivalvychodna.sk.

Folklórny festival Východná láka návštevníkov na vyše 50 programov na veľkej a malej scéne amfiteátra, sprievodné programy – výstavy, ochutnávky tradičnej kuchyne, prezentáciu salašníctva a ovčiarskych prác aj na tanečné domy. V spolupráci s ÚĽUV-om prináša jarmok a školu remesiel.

Folklórny festival Východná je určený aj deťom a na najmenších návštevníkov čakajú zábavné hry, maľovanie, čítanie ľudových rozprávok či školička tanca v detskom Košiariku. Novinkou tohto ročníka je Etnodom s projekciami krátkych dokumentárnych filmov s etnologickou tematikou, prednáškami a moderovanými diskusiami. Novinkou tiež je, že prvýkrát v histórii festivalu je areál amfiteátra vo Východnej oplotený.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kamil PeterajVašo Patejdl