Dovolací senát oponuje Harabinovi, inšpekcia je zákonná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Sudcovia Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo hovoria, že inšpekcia ministerstva vnútra je zákonná a také sú aj rozhodnutia bývalého sudcu Milana Vargu odsúdeného v Čechách. Informuje o tom Denník N.

Podľa denníka dovolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo vo štvrtok rozhodol, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní.

Sudcovia v rozhodnutí odmietli dovolanie odsúdeného obvineného z majetkovej trestnej činnosti. V rovnakej veci zároveň rozhodli, že rozsudky sudcu okresného súdu vo Veľkom Krtíši Milana Vargu sú zákonné. Sudca bol v minulosti v Českej republike odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Keďže sa tak stalo ešte v čase, keď u nás tento skutok nebol trestným činom, môže podľa zákonov na Slovensku ďalej súdiť.

Harabinov senát prepustil sexuálneho delikventa

Oba výroky Klimentovho senátu vyjadrujú presne opačný právny názor, ako nedávno prezentoval sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin so svojím senátom, zdôrazňuje denník. Ten pustil na slobodu sexuálneho delikventa, ktorého odsúdil Varga s odôvodnením, že Varga už nemôže byť sudca. Zároveň rozhodol, že vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní, čím spochybnil všetky rozhodnutia inšpekcie, ktorá vyšetruje trestné činy policajtov.

„Došlo k takému výkladu a aplikácii zákonného predpisu, ktorý sa odchýlil od znenia príslušných ustanovení spôsobom zásadne popierajúcim ich účel a význam. Obzvlášť závažný následok týchto rozhodnutí je zvýraznený tým, že bol oslobodený obvinený, respektíve z výkonu trestu odňatia slobody boli prepustení odsúdení, ktorí sa dopustili závažnej trestnej činnosti korupcie a sexuálneho násilia,” napísal senát vo svojom stanovisku, ktoré poskytol Denníku N.

Harabinove názory sú protichodné

Sudcovia Kliment, Karabín a Szabo zároveň upozornili, že Harabin nemá na fungovanie inšpekcie konzistentný názor. Kým v máji vo veci policajta Maroša P. rozhodol, že inšpekcia je nezákonná, v októbri 2014 vo veci iného policajta jeho senát rozhodol opačne. Harabin na otázky Denníka N nereagoval.

Na najvyššom súde teraz existujú o inšpekcii, aj sudcovi Vargovi dve odlišné rozhodnutia. V prípade Harabina existuje podozrenie, či nedošlo k svojvoľnému výkladu zákona, čo je podľa zákona o sudcoch disciplinárne previnenie. Návrh na disciplinárne konanie môže podať minister spravodlivosti Tomáš Borec či predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

Borec už dávnejšie povedal, že by bol radšej, keby si Harabina vyriešili sudcovia sami. „Na vaše otázky môžem odpovedať až v priebehu zajtrajšieho dňa po overení si vami udávaných skutočností,” napísala denníku predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová. Celú vec skúma aj generálna prokuratúra a zvažuje mimoriadny opravný prostriedok.

Borec apeluje na kompetentných, aby sa situáciou zaoberali

Borec si však myslí, že rozpormi, ktoré vznikli pri rozhodovaní senátov, by sa malo čo najskôr zaoberať Trestnoprávne kolégium NS SR. „Členovia kolégia by mali zvážiť aj otázku zachovania dobrej povesti a dôstojnosti Trestnoprávneho kolégia za ďalšieho pôsobenia jeho súčasného predsedu,“ myslí si minister.

Borec zároveň trvá na tom, že súčasný predseda Trestnoprávneho kolégia NS SR Štefan Harabin svojimi zmätočnými, právne nepodloženými vyjadreniami, a vo svojej podstate svojvoľnými argumentmi, nepomáha spravodlivosti, ale naopak, vytvára podmienky pre oslobodzovanie už v súlade s právom usvedčených zločincov. Minister preto apeluje dovnútra justície, aby sa všetky kompetentné osoby uvedenou situáciou zaoberali a zvážili možnosti, ako v tejto situácii prispieť k ochrane dôveryhodnosti Najvyššieho súdu

Obmedzené možnosti, ktoré zákon dáva priamo ministrovi spravodlivosti, si minister stále ponecháva otvorené, a to aj napriek niektorým výkladom, ktoré spochybňujú možnosť disciplinárne stíhať senát za svojvoľné rozhodnutie, uvádza sa v stanovisku Ministerstva spravodlivosti SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJuraj KlimentŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRNS Najvyšší súd SR