Čižnár poslal Harabinovi pre jeho kontoverzný rozsudok list

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čižár
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Postup prokurátorov aj sudcov, ktorí sa na prvom a druhom stupni zaoberali prípadom recidivistu odsúdeného za sexuálne obťažovanie, ktorého nakoniec senát vedený Štefanom Harabinom pustil na slobodu, považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za zákonný.

Harabin spochybnil zákonnosť sudcu, ktorý recidivistu súdil. Sudca bol v Čechách odsúdený pre alkohol za volantom, na Slovensku išlo vtedy iba o priestupok. Podľa Harabinovho senátu mal byť sudca aj tak vyzlečený z talára.

Sudca Varga bol zákonným sudcom

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala agentúru SITA, že tento svoj názor Čižnár tlmočil Harabinovi listom už 2. júna.

Štvrtkové rozhodnutie v inej veci senátu Trestného kolégia Najvyššieho súdu SR vedeného Jurajom Klimentom potvrdilo, že sudca Milan Varga bol zákonným sudcom vo všetkých veciach, ktoré pojednával.

Predajňová zároveň dodala, že podľa Trestného poriadku neexistuje v tomto prípade žiadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu Harabinovho senátu.

Musia podať mimoriadny opravný prostriedok

V súvislosti s riešením situácie, ktorá vznikla po rozsudku senátu Štefana Harabina, ktorým spochybnili inšpekciu ministerstva vnútra, Predajňová pripomenula, že generálny prokurátor vydal pokyn, aby verdikt senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky preskúmal prokurátor príslušného odboru GP SR z hľadiska možnosti podania mimoriadneho opravného prostriedku.

Podmienky sa naďalej skúmajú. „Jedinou cestou ako zrušiť inkriminované rozhodnutie, ktorého právne účinky stále trvajú, je podanie mimoriadneho opravného prostriedku, samozrejme, ak budú splnené zákonné podmienky,“ dodala.

Harabin podľa Švecovej poškodzuje imidž súdu

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová bude vzhľadom na rozdielne rozhodnutia senátov v obdobných veciach trvať na zvolaní zasadnutia trestnoprávneho kolégia. Uviedla to v reakcii na otázky agentúry SITA. Švecová na margo Harabina zdôraznila, že podľa jej názoru „Štefan Harabin poškodzuje imidž Najvyššieho súdu SR.“

„Zatiaľ nemožno odpovedať na otázku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh na Štefana Harabina, lebo treba vyriešiť otázky relevantné z hľadiska existencie disciplinárnej zodpovednosti súdu, resp. sudcov a to je možné len po zadovážení všetkých potrebných spisov, prípadne stanovísk,“ uviedla ďalej šéfka Najvyššieho súdu SR.

Na disciplinárny návrh má šesť mesiacov

Tieto spisy respektíve stanoviská si teraz zadovažuje a tak akákoľvek odpoveď na otázku o disciplinárnom potrestaní je podľa nej predčasná.

V zmysle platnej právnej úpravy môže predsedníčka Najvyššieho súdu SR podať disciplinárny návrh šesť mesiacov od dňa, keď sa dozvedela o disciplinárnom previnení, najviac však do dvoch rokov od spáchania disciplinárneho previnenia. Návrh na začatie disciplinárneho konania je oprávnený podať aj minister a predsedníčka Súdnej rady, verejný ochranca práv, sudcovská rada pri Najvyššom súde SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJaromír ČižnárŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR