Sieť je lídrom opozície, SNS by vytlačila z parlamentu SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ustanovujúci snem strany Sieť
Delegáti hlasujú počas ustanovujúcho snemu strany Sieť. Žilina, 1. september 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Ak by sa parlamentné voľby konali koncom júna, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 37,8 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Agentúry MVK pre prieskum trhu, médií a verejnej mienky. Agentúra prieskum robila v dňoch 18. až 25. júna formou osobného rozhovoru na vzorke 1 111 respondentov.

Na chvoste by skončila SMK

Vzorka bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Respondenti mali odpovedať na otázku: „Voľby do Národnej rady SR budú v roku 2016. Ak by sa konali už dnes, ktorej strane by ste dali svoj hlas?“

Podľa výsledkov prieskumu by za Smerom skončila strana Sieť so ziskom 12 percent hlasov, SNS by podporilo 9,2 percenta a KDH 8,9 percenta opýtaných. Mostu-Híd by dalo svoj hlas 6,8 percenta opýtaných, OĽaNO by volilo šesť percent a SMK 5,2 percenta respondentov.

SaS by zostala mimo

Do parlamentu by sa podľa prieskumu už nedostala strana SaS so ziskom 2,9 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by skončili aj KSS (2,2 percenta), NOVA (2,0 percenta), SKOK! (1,6 percenta), Ľudová strana – Naše Slovensko (1,6 percenta), SDKÚ-DS (0,9 percenta) a Šanca (0,6 percenta).

Iným politickým subjektom alebo hnutiam by svoj hlas dalo 2,3 percenta opýtaných. Z opýtaných 9,5 percenta uviedlo, že by sa na voľbách nezúčastnili a 18,0 percent nevedelo, či by sa na voľbách do NR SR zúčastnili alebo komu by dali svoj hlas.

Strana Smer – Sociálna demokracia by mala v parlamente 66 poslancov, strana Sieť by disponovala 21 poslaneckými kreslami, SNS a KDH by mali zhodne po 16 poslancov. Voliči strany Most-Híd by do parlamentu delegovali 12 zákonodarcov. Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti by reprezentovalo 10 zástupcov a SMK by v parlamente obsadila deväť kresiel. Agentúru SITA informoval Pavel Haulík z Agentúry MVK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SMER-SD