SIS o schránkach vedela, v službe pôsobí 40 percent žien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajné
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Slovenská informačná služba (SIS) poskytovala podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavla Abrhana informácie o schránkových firmách. Ako povedal Abrhan v piatok novinárom, riaditeľ služby Ján Valko potvrdil, že o schránkových firmách informácie podávali tým, ktorým to vyplýva zo zákona.

Premiér má informácie k dispozícii

Podľa Abrhana si SIS plní svoje zákonné povinnosti. „Ak sa štátne inštitúcie rozhodujú, majú jej informácie k dispozícii. Minimálne predseda vlády,“ zdôraznil Abrhan, podľa ktorého sa teda koná s vedomím týchto informácií.

Vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor pre agentúru SITA povedal, že doterajšie správy o činnosti SIS a Vojenského spravodajstva, ktoré sú každoročne predkladané do parlamentu, potvrdzujú dôležitosť užšej a efektívnejšej spolupráce medzi Slovenskou informačnou službou a Vojenským spravodajstvom.

„Koordinácia, lepšia deľba práce pri plnení úloh spravodajských zložiek, ako aj ich náležitá kontrola sú azda najdôležitejšou požiadavkou voči stále komplexným ohrozeniam našich občanov a našej vlasti,“ povedal Fedor pre agentúru SITA. Považuje preto za dôležité, aby sa novým zákonom o spravodajských službách, ktorý by pretrvávajúce nedostatky odstraňoval, zaoberal parlament čo najskôr.

Zverejnili odtajnenú časť správy o činnosti za rok 2014

Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2014 a správu o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2014 poslanci prerokovali za zatvorenými dverami. Verejnú časť správy odtajnili po prezentovaní dokumentu v pléne NR SR na svojej internetovej stránke.

SIS sa v uplynulom roku zaoberala napríklad monitorovaním ukrajinského konfliktu, vyhliadok na tranzit a dodávky plynu a ropy na Slovensko alebo domáceho extrémizmu.

Spomedzi personálu Slovenskej informačnej služby je 40 percent žien. Požadovaný početný stav tajnej služby bol v decembri 2014 podľa správy naplnený na 82 percent. Zo správy tiež vyplýva, že 69 percent zamestnancov tajnej služby je vysokoškolsky vzdelaných.

SIS podľa správy aktívne spolupracuje s 81 partnerskými spravodajskými službami Hlavnými témami bilaterálnej spolupráce služieb boli v minulom roku boj proti terorizmu, extrémizmu, nelegálnemu obchodu s výrobkami obranného priemyslu, nelegálnej migrácii, organizovanému zločinu a aktivitám cudzích spravodajských služieb. Taktiež si spravodajské služby intenzívne vymieňali materiály k aktuálnemu vývoju na Ukrajine a v iných krízových oblastiach. Výdavky tajnej služby v uplynulom roku predstavovali 42 944 042 eur.

Tajní si posvietili na nelegálnych migrantov z Ukrajiny

Pri ukrajinskom konflikte sa tajná služba zamerala okrem samotnej Ukrajiny aj na situáciu v štátoch, ktoré sú s konfliktom priamo alebo nepriamo spojené. Napríklad v prípade Ruska konštatujú urýchlenie procesu systematického posilňovania konzervatívnych síl na ruskej vnútropolitickej scéne a implementáciu ďalších nástrojov regulácie a kontroly politického a ekonomického vývoja.

Naopak, v prípade Bieloruska zaznamenali snahu prezidenta
Ukrajinci opúšťajú domovy, východ sa mení na ruiny
Foto: SITA/AP

Alexandra Lukašenka zlepšiť vzťahy so západom a obnoviť vzájomnú ekonomickú spoluprácu.

V oblasti monitoringu tranzitu ropy a plynu cez územie Slovenska konštatuje tajná služba neúspech niekoľko rokov trvajúceho ruského úsilia presmerovať tranzit zemného plynu do nového plynovodu Južný prúd mimo územia Ukrajiny, a tým aj mimo Slovenska. Projekt bol totiž v roku 2014 zrušený. Na rozdiel od plynu má Rusko podľa SIS oveľa širšie možnosti presmerovať tranzit ropy mimo Ukrajiny a Slovenska. Mohlo by na to využiť už existujúce ropovody alebo námorné terminály. Zatiaľ však podľa SIS nie sú poznatky, že by takýto krok Rusko pripravovalo a v čase prebytku ropy na trhu je to veľmi nepravdepodobné.

Tajná služba sa v uplynulom roku zameriavala aj na problematiku migrácie, pričom sledovala najmä trendy v nelegálnej migrácii z Ukrajiny, stav migračného tlaku osôb z tretích krajín a na úroveň ochrany ukrajinsko-slovenskej hranice zo strany Ukrajiny. Informácie zbierali aj o konkrétnych aktivitách medzinárodných prevádzačských sietí i miestnych organizátorov nelegálnej migrácie na oboch stranách štátnej hranice.

Skúmali takisto aj možnosti spolupráce niektorých ukrajinských organizovaných prevádzačských skupín so slovenskými prevádzačmi. Pozornosť tajná služba venovala aj riziku zvýšenej migrácie občanov Ukrajiny na územie Slovenska, respektíve Európskej únie v dôsledku zložitej bezpečnostnej situácie na východe Ukrajiny. Štátni občania Ukrajiny sa v roku 2014 vo zvýšenej miere pokúšali o vstup na územie SR, pričom často dochádzalo z ich strany k porušovaniu vízového režimu.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

SIS upozornila na prejavy negatívnych postojov voči Rómom

V rámci sledovania vývoja a fungovania extrémistickej scény na Slovensku podľa tajnej služby v roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 nedošlo k výraznejším zmenám v jej smerovaní ani v jej početnosti. Napriek tomu, že v záverečných mesiacoch roka 2013 prívrženci pravicovo-extrémistickej scény vrátane radikálnych futbalových fanúšikov podporili verejné aktivity občianskych aktivistov, v roku 2014 o ne prejavili iba minimálny záujem.

Tajná služba upozorňuje aj na pretrvávajúce prejavy negatívnych postojov časti majoritnej spoločnosti voči Rómom, zdieľané predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí na internete a zámerne šírené práve slovenskými pravicovými extrémistami. Činnosť prívržencov a sympatizantov ľavicového extrémizmu v SR bola v roku 2014 nevýrazná. Spravodajská služba nezaznamenala posilnenie ich členskej základne. Ich aktivity boli najmä vo virtuálnej sfére a zväčša reagovali na aktivity prívržencov pravice.

Obrazom: Slovenskí Rómovia okupujú park v Bruseli
Foto: SITA/Diana Černáková

SIS sledovala vzrastajúci záujem o džihád

Výzvu pre tajnú službu predstavovala v uplynulom roku aj zimná olympiáda v ruskom Soči. Podľa správy sa SIS zapojila bezpečnostných opatrení, ktorých cieľom bolo zabezpečenie ochrany predovšetkým členov športových výprav Slovenského olympijského výboru a Slovenského paralympijského výboru, ústavných činiteľov SR a slovenských občanov, ktorí boli návštevníkmi olympiády a paralympiády.

Služba priebežne monitorovala bezpečnostnú situáciu v regióne vrátane širšej oblasti Severného Kaukazu, ako i prejavy zahraničných teroristických aktivít vo svete, ktoré mohli mať dopad na bezpečnostnú situáciu v Soči.

Pozornosti tajných neušiel ani vzostup Islamského štátu. Nárast záujmu európskych dobrovoľníkov z moslimských komunít o účasť na džiháde, predovšetkým v radoch Islamského štátu, významným spôsobom prispel k zvýšeniu teroristickej hrozby v Európe, najmä v krajinách s vysokým počtom dobrovoľných odídencov.

Tí po návrate do domovských krajín predstavujú podľa SIS vysoké, prípadne mimoriadne bezpečnostné riziko, nakoľko sa vracajú so získanými skúsenosťami z priamych bojov, zažili používanie násilia, nadobudli kontakty na iných džihádistov a sú silne radikalizovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Fedor
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba