Tajní si posvietili na gangy, korupciu či daňové podvody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tajne
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Na organizovanom zločine na Slovensku sa podieľajú rôzne národnosti. Vyplýva to zo zverejnenej časti Správy o činnosti SIS za rok 2014, ktorú organizácia zverejnila na svojej internetovej stránke. Odtajnenú časť správy o činnosti Slovenská informačná služba zverejňuje od roku 2012.

Balkánci pašujú drogy, ruskojazyční migrantov

V uplynulom roku získavala tajná služba informácie o aktívnom pôsobení balkánskych a ruskojazyčných organizovaných zločineckých skupín na území Slovenska. Balkánske skupiny sa podľa SIS venujú predovšetkým obchodovaniu s drogami a ruskojazyčné najmä pašovaniu tovaru a migrantov cez ukrajinsko-slovenskú hranicu.

V súvislosti s drogovou trestnou činnosťou služba získala informácie o nadnárodnom obchode s drogami, výrobcoch a distribútoroch drog, predovšetkým pervitínu a marihuany. V medzinárodnom obchode s tvrdými drogami, napríklad kokaínom a heroínom sa najviac angažovali etnickí Albánci, Macedónci, Srbi, Chorváti a Turci. V posledných rokoch sa však do výroby a obchodov s drogami v čoraz väčšej miere zapájajú aj vietnamské zločinecké skupiny.

Z korupcie podozrievajú viacerých colníkov

Tajná služba sa v uplynulom roku zamerala aj na monitoring korupcie a klientelizmu. Podľa správy zaznamenali viaceré prípady podozrení na korupčné aktivity v orgánoch finančnej správy.

V súvislosti s pôsobením colných úradov SIS upozornila na podozrenie z korupčného správania sa viacerých zamestnancov colnej správy, ktorí zneužívali svoje právomoci na vyberanie úplatkov od nelegálnych obchodníkov s alkoholom, tabakovými výrobkami a pohonnými látkami a od pašerákov tabakových výrobkov z Ukrajiny.

Organizovaná skupina kšeftovala s minerálnymi olejmi

Jednou z dôležitých priorít spravodajskej činnosti SIS bolo podľa správy v roku 2014 získavanie informácií o podozreniach z páchania daňovej trestnej činnosti. V prevažnej miere išlo o daňové podvody spojené s nezákonným uplatňovaním nároku na vyplatenie nadmerných odpočtov DPH, s krátením dane z príjmov právnických osôb a dane z pridanej hodnoty, ale aj podvody na spotrebných daniach.

V súvislosti s daňovými podvodmi pri obchodoch s vysokozdaniteľnými tovarmi získala SIS spravodajské poznatky o organizovanej skupine, ktorá na Slovensko dovážala minerálne oleje s deklarovaným použitím na iné účely ako sú pohonné hmoty. Z dovezených minerálnych olejov bola následne časť predávaná na Slovensku a kupujúci ho ďalej nelegálne distribuovali respektíve využívali ako motorovú naftu bez odvedenia spotrebnej dane a DPH.

Podvody sa robili na vratkách DPH

Tajná služba získala aj informácie o podvodoch na DPH, často v rámci intrakomunitárnych dodávok tovarov pri obchodovaní s poľnohospodárskymi a potravinárskymi komoditami, fosílnymi palivami a inými komoditami. Spoločným menovateľom týchto podvodov je reťazec obchodníkov, ktorí svojimi aktivitami vytvárajú neprehľadnú sieť spoločností, medzi sebou si vystavujú faktúry za fiktívne dodávky, pričom k reálnym obchodom a dodaniam tovaru nedochádzalo.

Cieľom týchto obchodov bolo nezákonné profitovanie z takzvaných vratiek DPH, o ktoré žiada jedna z firiem nachádzajúca sa v takomto obchodnom reťazci, pričom zároveň jedna z dodávateľských firiem, u ktorej vznikla vysoká daňová povinnosť na DPH, túto daň neodvedie.

Posvietili si aj na eurofondy

SIS v uplynulom roku dozerala aj na proces čerpania prostriedkov z fondov EÚ. Informovala pritom o podozrení zo zneužitia a nehospodárneho nakladania s dotáciami, ktoré boli určené na protipovodňové opatrenia a z manipulácie verejnej súťaže na zákazku financovanú z eurofondov a štátneho rozpočtu.

SIS tiež poukázala na podozrenia, že dotácie čerpali spoločnosti, pravdepodobne prepojené na jednu z najsilnejších zločineckých skupín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba