Súd s Jegorovom odročili, svedok sa nedostal k slovu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volodymyr yegorov
Údajného bossa ukrajinsko-slovenskej zločineckej skupiny Volodymyra Y. krátko po prepustení z väzby Najvyšším súdom SR opäť zadržala polícia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – V kauze piatich vrážd, v ktorej je obžalovaná skupina mužov okolo ukrajinského bosa Volodymyra Jegorova sa v pondelok pred Krajským súdom v Bratislave opäť nepojednávalo.

Pred súd sa totiž nedostavil ani jeden zo štyroch obžalovaných pričom žiadosť o konanie v neprítomnosti senátu zaslal len Slovák Eduard V. Od Jegorova sa súdu nevrátila doručenka. Od ďalších dvoch Ukrajincov, Vasyľa P. a Mykolu Sh. (predtým známeho ako Jurij Rybakovas) sa doručenky vrátili, na pojednávanie sa však nedostavili.

Jegorov sa ospravedlnil viackrát pre práceneschopnosť

Jegorov sa na pojednávaniach nezúčastnil už niekoľkokrát. Dôvody svojej neprítomnosti vysvetľoval rôzne, napríklad tým, že mu nevydali cestovný pas. Od jesene 2013 sa totiž nachádza na Ukrajine, kde ho zo Slovenska vyhostili. Podľa dávnejšieho vyjadrenia predsedu senátu sa po získaní pasu na pojednávaní môže zúčastniť napriek svojmu vyhosteniu. V tom prípade by bol na čas pojednávania na Slovensku pod dozorom polície.

Z ďalších pojednávaní sa Jegorov ospravedlnil z dôvodu práceneschopnosti. Zo Slovenska ho vyhostili na Ukrajinu v septembri 2013 po náleze Ústavného súdu SR, ktorý sa týkal sťažnosti voči dĺžke jeho väzby. O jeho administratívnom vyhostení sa rozhodlo ešte v roku 2010, ale krajinu napokon neopustil, lebo ho vzali do väzby opäť, ale pre obvinenie v inom prípade. Vo väzbe sedel u nás od roku 2002.

Navrhli rozdeliť súdne konanie

Zástupca prokuratúry súdu v tejto súvislosti navrhol, aby sa súdne konanie rozdelilo. V jednom procese by sa súd zaoberal Eduardom V. a proti Vasyľovi P. a Mykolovi Sh. by sa konalo ako proti ušlým. Jegorovom, ktorý je zo Slovenska oficiálne vyhostený, by sa súd zaoberal samostatne. Advokáti Vasyľa P. a Mykolu Sh. však argumentovali, že proti ich klientom nie je možné konať ako proti ušlým, keďže ich trvalé bydliská na Ukrajine sú súdu známe a oni sa v nich zdržiavajú.

Senát po porade odročil hlavné pojednávanie na 19. októbra s tým, že trom obžalovaným Ukrajincom majú predvolanie doručiť priamo ukrajinské orgány a oni sa majú následne vyjadriť, či sú ochotní sa na pojednávanie dostaviť. Vyhostený Volodymyr Jegorov by sa na našom území mohol zdržiavať v sprievode polície. Policajný agent, ktorý mal v nedeľu vypovedať ako svedok, sa z tohto dôvodu nedostal k slovu.

V kauze piatich vrážd sú okrem Jegorova obžalovaní ďalší traja muži. V prípade už padli neprávoplatne doživotné tresty, ale tie Najvyšší súd SR v júni 2010 zrušil. Dôvodom bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli prvostupňovému súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné.

Obžalovaní dostali pôvodne tresty doživotia

Volodymyrovi Jegorovovi, Eduardovi V., Vasyľovi P. a Jurijovi R. pôvodne vymeral tresty doživotia Krajský súd v Bratislave 27. februára 2009. Obžaloba im pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa stali pre nich nepohodlní. Títo muži na čele s Jevgenijom K. vraj mali na starosti vyberanie výpalného.

Do sporu s členmi Jegorovej skupiny sa údajne dostali vtedy, keď chceli prevziať niektoré aktivity. Okrem iného členom gangu súd kladie za vinu nedovolenú výrobu a obchodovanie s drogami, nedovolené ozbrojovanie, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny.

Bratislavská krajská prokuratúra obžalovala štvoricu z viacnásobnej vraždy členov gangu v decembri 2005. Dve telá sa našli náhodne, ďalšie objavili až po piatich rokoch po výpovedi utajeného svedka v Jablonici. Okrem tohto prípadu Jegorov čelí na Okresnom súde v Trnave obžalobe zo zorganizovania vraždy majiteľa erotického salónu Dallas pri Galante spred pätnástich rokov. Na toto pojednávanie sa rovnako viackrát nedostavil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Volodymyr JegorovVolodymyr Y.