Slovenská pošta odporúča počas dovoleniek doplnkové služby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA / Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) – Slovenská pošta pripravila pre dovolenkárov niekoľko možností, ako sa vyhnúť preplnenej poštovej schránke. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová, dovolenkujúci na Slovensku môžu využiť službu Časové doposielanie zásielok.

Zásielky bude pošta doposielať na oznámenú adresu počas obdobia, ktoré si dovolenkári určia. „Doposielanie sa týka nielen listov, ale aj poštových poukazov, služba však nie je poskytovaná k balíkovým zásielkam,“ uvádza Pondelová.

Záujemcovia o túto službu musia vyplniť tlačivo s názvom Žiadosť o doplnkové a dispozičné služby, ktoré je k dispozícii na ktorejkoľvek pošte alebo na webovej stránke www.posta.sk. Najmenej päť pracovných dní pred požadovaným začiatkom doposielania ho musia predložiť príslušnej pošte. Služba stojí štyri eurá mesačne.

Pošta umožňuje predĺženie odbernej lehoty

Ďalšou z možností je prevziať si zásielky až po návrate z dovolenky. To umožňuje služba Predĺženie odbernej lehoty na zásielkach, ktoré prišli odo dňa podania žiadosti. Zákazníci o túto službu tiež musia požiadať pomocou tlačiva Žiadosť o doplnkové a dispozičné služby. Pošta potom bude ukladať zásielky 30 kalendárnych dní. Služba stojí dve eurá.

Zásielky, ktoré sú určené do vlastných rúk, môže prevziať aj iná osoba, ale musí mať splnomocnenie. To si možno vybaviť na ktorejkoľvek pošte prostredníctvom žiadosti, ktorá je zverejnená na webovej stránke www.posta.sk.

Záujemcovia sa musia preukázať dokladom totožnosti. Na jeden preukaz splnomocnenca možno uviesť tri osoby. Vystavenie preukazu je spoplatnené cenou od 2,50 eura. Na pošte platí aj splnomocnenie, ktoré nevystavila pošta, musí však byť overené notárom, upozorňuje Pondelová.

Na pošte sa dá zriadiť aj poštový priečinok

Klient si takisto na pošte môže zriadiť poštový priečinok. Do toho mu bude pošta ukladať listy počas plynutia odbernej lehoty, ktorá je zvyčajne 18 kalendárnych dní. Stačí, ak zákazník vyplní žiadosť, ktorá je dostupná na internetovej stránke pošty a odovzdá ju na pošte. Túto službu pošta poskytuje od 2,50 eura mesačne.

Aby nedochádzalo k preplneniu poštovej schránky letákmi, pošta zároveň zákazníkom odporúča počas dovolenky označiť poštovú schránku poznámkou „nevhadzovať letáky“. Zákazníkom, ktorí si budú objednávať tovar tesne pred plánovanou dovolenkou, pošta odporúča, aby využili produkt Balík na poštu.

Ten pošta nedoručuje na adresu, ale je uložený na pošte podľa výberu adresáta počas 18-tich kalendárnych dní. V prípade, ak zákazník plánuje dlhšiu dovolenku, odbernú lehotu si môže predĺžiť na 30 kalendárnych dní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská pošta