Deti skrášlia Dóm sv. Martina, inšpirovali sa Brunovským

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Okolie Dómu svätého Martina skrášli nová obrazáreň
Deti sa pri tvorbe obrazov inšpirovali rozprávkovými motívmi z ilustrácií maliara, grafika a ilustrátora Albína Brunovského. Foto: Atelier PK

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Na fasáde domu pri bratislavskom Dóme svätého Martina bude nová obrazáreň. Od osadenia obrazov, ktoré vyplnili okná opustenej budovy medzi Rybným a Rudnayovým námestím, uplynulo pätnásť rokov. Zničené diela však majú svojich nasledovníkov.

Projekt Obrazáreň pri Dóme oživilo občianske združenie Atelier PK. „Cieľom bolo opäť harmonizovať prostredie Nového mosta, Dómu svätého Martina a Rudnayovho námestia spôsobom, ktorý si ľudia už obľúbili. Historické centrum bude aj vďaka obrazárni zas o niečo krajšie a pripravené privítať letnú turistickú sezónu,“ hovorí Katarína Slivková, ktorá projekt uskutočnila. Otvorenie obrazárne bude v utorok o 18:00 na Rudnayovom námestí.

Okolie Dómu svätého Martina skrášli nová obrazáreň
Foto: Atelier PK

Tridsaťdeväť obrazov vyplní okenné niky opustenej cirkevnej budovy zo strany Staromestskej ulice a zo strany Rudnayovho námestia. Pri ich tvorbe sa deti inšpirovali rozprávkovými motívmi z ilustrácií maliara, grafika a ilustrátora Albína Brunovského. Ten výtvarne stvárnil, okrem iných kníh, aj svet moderných rozprávok Ľubomíra Feldeka, na ktorých vyrastala celá predrevolučná čitateľská generácia.

„Podpora projektov ako Obrazáreň pri Dóme, ktoré prispievajú k zvyšovaniu kvality verejného priestoru aj života v mestách i regiónoch, je pre nás čoraz väčšou prioritou. Ich hodnota spočíva nielen v reálnej pozitívnej zmene, ale aj samotnom nadšení ľudí, ktorí dokážu túto zmenu prinášať. Podpora takýchto dobrých nápadov je aj cestou, ako mladú generáciu učiť formovať a vážiť si svoje prostredie,“ uzatvára Alexander Resch, generálny riaditeľ Všeobecnej úverovej banky (VÚB). Pomocou grantu od Nadácie VÚB občianske združenie Atelier PK obrazáreň oživilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať