Kiska hovoril s najvyššie postaveným Slovákom vo Vatikáne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska hovoril s arcibiskupom Vasiľom, témou bola migrácia
Zľava: Prezident SR Andrej Kiska a arcibiskup, profesor a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ počas oficiálneho prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 13. júl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska v pondelok prijal arcibiskupa Cyrila Vasiľa, hovorili spolu o téme migrácie. „Debata sa sústredila na veľmi konkrétne otázky, ktoré sa týkajú migrácie. Obzvlášť na tie otázky, ktoré sa týkajú kresťanov na Blízkom východe,“ uviedol pre agentúru SITA po rokovaní s prezidentom arcibiskup, ktorý je najvyššie postaveným Slovákom vo Vatikáne. Ako Vasiľ dodal, s prezidentom našiel mnoho spoločných tém a uviedol, že Kiskovi je otázka solidarity k iným osobne blízka.

Vasiľ upozorňuje, že existuje niekoľko druhov migrácie, a preto neexistuje jedno správne univerzálne riešenie tohto problému, ktorému Európa momentálne čelí. „Neexistuje jednoznačná odpoveď na to, čo je správne riešenie. Na jednej strane treba zohľadniť miestne reálie, našu doterajšiu skúsenosť alebo neskúsenosť s migráciou. My nie sme krajina, ktorá by mala kolónie v zahraničí, ktorá by bola nejako multikulturálne orientovaná,“ uviedol. Ako však dodal, na druhej strane, to čo nebolo, neznamená, že v budúcnosti nie je možné.

„Sú to otázky, ktoré sú citlivo vnímané na Slovensku. Ale Slovensko nemôže byť akýmsi izolovaným ostrovom,“ uviedol Vasiľ a dodal, že Slovensko je súčasťou problematík, ktoré sa Európskej únie týkajú. Zároveň si myslí, že dôležité je, aby nútená, chaotická migrácia nemusela existovať. Preto by Európa mala pomáhať priamo v krajinách, ktoré sú rôznymi krízami poznačené.

Arcibiskup tiež priznal, že predstavu, aby cirkvi na Slovensku prijali určitý počet migrantov, považuje za správnu. S cirkvami, ale aj tretím sektorom, na túto tému už rokuje aj ministerstvo zahraničných vecí.

Malo by Slovensko prijať utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky, ako to navrhuje Európska únia?

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska