Sabinovskej polícii pomáha v boji s kriminalitou nový systém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jurko
Náčelník Metskej polície v Sabinove Martin Jurko. Foto: archív

Mestská polícia v Sabinove začala využívať nový informačný systém. Ten jej podľa náčelníka mestskej polície Martina Jurka pomáha v prevencii, ale aj vo väčšej bezpečnosti policajtov.

Mestská polícia v Sabinove je napojená na nový informačný systém. Prečo?

Mestská polícia (MsP)v Sabinove nepoužívala žiadny informačný systém, ktorý by riešil komplexnú agendu mestskej polície. Sme v 21. storočí, a v okamihu, keď som ako náčelník v istých chvíľach mojej neprítomnosti nemal prehľad čo sa na MsP deje, cítil som, ako keby mi chýbala pravá ruka. Vnímam, že dnes z hľadiska bezpečnosti a prevencie kriminality je neakceptovateľné, aby som nevedel čo sa v meste deje a nemal inteligentný nástroj, ktorý mi umožňuje analyticky spracovávať dianie v meste.

Čo je podstatou tohto informačného systému?

Ide o on-line aplikáciu, ktorá slúži k vytváraniu a správe elektronických informácií o udalostiach, ktoré rieši mestská polícia, prípadne sú súčasťou ich činnosti. Za pomoci služobného telefónu (smartfónu) s pracovnou aplikáciou, mestský policajt má k dispozícii viac času na hliadkovanie v teréne. Príslušník mestskej polície má vďaka dátovým prenosom on-line prístup ku všetkým relevantným dátam vyplývajúcim zo zákona. GPS lokalizácia a napojenie na základné registre mesta, umožňuje vkladať priestupky, lustrovať osoby a vozidlá priamo v teréne cez internetové pripojenie v mobilnom zariadení – notebooku, tablete alebo smartfóne.

Jurko
Foto: archív

V čom je to výhodné?

Jednou z výhod je, že získavame cenné a užitočné informácie o tom, aká je bezpečnosť v jednotlivých lokalitách mesta a darí sa lepšie koordinovať činnosť hliadok polície. Mapa kriminality je vytváraná automaticky na základe zadávania udalostí (priestupkov, trestných činov, ako aj iných deliktov) priamo v teréne za pomoci GPS. Týmto spôsobom ako náčelník viem čo, kedy a kde presne moji ľudia riešia. Informačný systém MP Manager mi v porovnaní s minulosťou umožňuje efektívne riadiť a koordinovať činnosť príslušníkov mestskej polície.

Uľahčil tento systém prácu vašim policajtom?

Tento systém umožňuje zabezpečiť efektívne plnenie hliadkovej činnosti a neposlednom rade zvyšuje bezpečnosť príslušníkov MsP priamo v teréne, ktorých pohyb počas služby je zaznamenaný mapovým monitoringom. Je jednoduché zistiť, kde sa príslušník počas služby pohyboval a kde riešil udalosť.

Znamenajú lepšie podmienky pre pácu policajtov, aj väčšiu bezpečnosť občanov?

Kvalitnejšie podmienky pre prácu, bezpochyby znamenajú lepšie plnenie úloh a cieľov na poli prevencie kriminality a zvyšovanie bezpečnosti v meste. Dnes nám IS MP Manager vďaka inteligentnému filtru poskytuje cenné informácie, ako napríklad aké priestupky sa vyskytli za posledné obdobie v danej lokalite. My prirodzene zvyšujeme intenzitu našej práce v týchto lokalitách. Pokiaľ je hliadka prítomná v zvolenej lokalite, vnímame, že táto forma prevencie prináša svoje pozitívne výsledky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať