Eurofondy pôjdu na integráciu Rómov aj mimoriadne udalosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rómovia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 25. júla (WEBNOVINY) – Do konca leta zverejní ministerstvo vnútra prvé výzvy na čerpanie eurofondov v oblastiach zvládania mimoriadnych situácií spôsobených zmenou klímy a tiež podpory sociálneho a ekonomického začlenenia marginalizovaných rómskych skupín. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva, rezort totiž na základe rokovaní prevzal mandát na spravovanie vybraných priorít v rámci operačných programov Kvalita životného prostredia (MŽP) a Ľudské zdroje (MPSVR).

Krízové udalosti spôsobené zmenou klímy majú podľa ministerstva vnútra mimoriadny dopad na život občanov, predovšetkým v podobe poškodzovania majetku a dôležitej infraštruktúry. Preto plánuje podporiť lepšie zvládanie mimoriadnych udalostí spôsobených zmenou klímy. „Ambíciu zmenšovať rozsah negatívnych dopadov živelných pohrôm na našich občanov budeme napĺňať investovaním do systémov prevencie a pripravenosti na mimoriadne udalosti,“ povedala generálna riaditeľka sekcie európskych programov MV SR Rut Erdélyiová.

Výzva sa orientujú na systematický manažment rizík

Výzvy, ktoré plánuje ministerstvo vyhlásiť v priebehu tohto leta sa prioritne orientujú na systematický manažment rizík a zabezpečenie ochrany zdravia a života ľudí v čase krízových situácií. Financie teda poputujú najmä na podporu nevyhnutného špeciálneho technického vybavenia na konkrétne formy mimoriadnych udalostí a tiež na zvýšenie odborných kapacít a zručností zasahujúcich jednotiek pri katastrofách.

Rezort tiež podporí tvorbu modelov ďalšieho vývoja a možných dôsledkov zmeny klímy, vytvorenie monitorovacích a hodnotiacich mechanizmov a ich prepojenie s miestnymi, regionálnymi a národnými stratégiami manažmentu rizík. Podporu môžu získať aj projekty na skvalitnenie výcviku záchranných zložiek integrovaného záchranného systému na národnej a medzinárodnej úrovni.

Prioritou je zabezpečenie pokračovania existujúcich programov

V rámci operačného programu Ľudské zdroje sa rezort vnútra ako sprostredkovateľský orgán venuje podpore zlepšenia postavenia marginalizovaných rómskych komunít. Tie dnes podľa rezortu čelia mnohým formám vylúčenia súčasne, čím pretrváva ich postavenie na okraji spoločnosti. „Základným predpokladom pre úspešné začleňovanie týchto skupín je realizácia opatrení na podporu dostupnosti vzdelania, zamestnania, zdravotnej starostlivosti, bývania a prístupu k sociálnej infraštruktúre v rovnakom čase,“ uviedla Erdélyiová.

Ministerstvo preto pripravuje vyhlásenie prvých dopytových výziev, ktoré budú zamerané na podporu výstavby a rekonštrukcie predškolských zariadení v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Dôležitou prioritou v roku 2015 je pre rezort aj zabezpečenie pokračovania existujúcich programov podporujúcich sociálne a ekonomické začlenenie v 150 obciach s rómskymi komunitami. Ide najmä o programy terénnej sociálnej práce, podpory komunitných centier a využívania služieb zdravotnej starostlivosti, ku ktorým sa pridáva ako nový program aj podpora asistencie pri vysporiadaní a legalizácii pozemkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR