Kúpalisko Mičurín chátra, Iuventa mala likvidačné podmienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letné kúpalisko Mičurín v Bratislave
Letné kúpalisko Mičurín na Búdkovej ulici v Bratislave. Bratislava, 27. máj 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Ministerstvo školstva a Iuventa – Slovenský inštitút mládeže stále nesprístupnili kúpalisko v areáli Iuventy na Búdkovej v Bratislave. Na stredajšej tlačovej besede na to upozornila predsedníčka občianskeho združenia Hrad – Slavín Sabina Barborjak. Ako dodala, minister školstva Juraj Draxler tak neplní prísľub, ktorým sa zaviazal sprístupniť kúpalisko pre verejnosť už od 1. júla.

Predsedníčka občianskeho združenia v stredu tiež uviedla, že výberové konanie na prevádzkovateľa bazéna, ktoré vyhlásila Iuventa, bolo neúspešné pre likvidačné podmienky. Výsledkom konania bolo, že zo štyroch doručených ponúk na prevádzkovanie bazéna dve ponuky nereagovali na predmet výzvy, jedna nespĺňala vo výzve stanovené podmienky a štvrtý záujemca napokon svoju ponuku stiahol.

Obrazom: Kúpalisko pri Iuvente pomaly chátra

Iuventa žiadala za bazén nereálnu sumu

Iuventa žiadala za prenájom bazéna, priľahlého pozemku a šatní od prípadného nájomcu 3355 eur za mesiac. „Každý podnikateľ vám potvrdí, že takáto suma je pri bazéne s kapacitou približne 40 ľudí absolútne nereálna,“ dodala Barborjak.

Práve kúpalisko na Búdkovej je podľa zástupcov združenia Hrad – Slavín symbolickou bránou k využitiu celého areálu a budovy. Je to totiž podľa nich posledné miesto, ktoré verejnosť považuje za svoje, keďže mladšia generácia si už nemôže pamätať na čulý ruch a život, ktorý kedysi bol v celom areáli.

Barborjak v stredu pripomenula, že v septembri sa mládežnícka organizácia Iuventa z areálu odsťahuje, takže ostane prázdny a napospas potenciálnym záujemcom o lukratívne pozemky. Podľa združenia pritom existuje niekoľko alternatívnych riešení využitia kúpaliska.

Bazén by do jesene mohla prevádzkovať Iuventa, prípadne by ministerstvo mohlo ponúknuť areál do prenájmu mestu alebo mestskej časti Staré Mesto. Ak bazén nesprístupnia, verejnosť na toto miesto podľa občianskeho združenia zabudne a developeri môžu ľudí o miesto obrať.

Staré Mesto by výzvu letného kúpaliska prijalo

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík v stredu povedal, že mestská časť je pripravená podieľať sa na prevádzke letného kúpaliska a areálu, čo minulý týždeň písomne oznámil aj ministerstvu školstva. Odpoveď však zatiaľ nedostal. Starosta tiež dodal, že Iuventa na spoločnom rokovaní s mestskou časťou a ministerstvom deklarovala, že nemá peniaze, aby mohla zabezpečiť prevádzku kúpaliska, keďže podľa ich prepočtov vychádza prevádzka od 1. augusta do 15. septembra na 22 743 eur.

Najväčšiu položku tejto sumy tvoria mzdy pre plavčíkov, ochranu a personál na kúpalisku, ďalej voda, elektrina, oprava sociálnych zariadení, čistiace prostriedky, oplotenie bazénu a oprava elektroinštalácie. Nevyhnutné je pritom zabezpečiť ochranu aj v noci, aby niekto nepadol do bazéna.

Števčík dodal, že podľa informácií Iuventy boli minulý rok reálne náklady na prevádzku kúpaliska 30-tisíc eur. Podľa starostu je teda na mieste otázka, či je možné zabezpečiť v tak krátkom čase peniaze a sprevádzkovať kúpalisko a tiež či je to efektívne využitie peňazí na tak krátky čas.

Mičurín žiada odvolanie kompetentných

Občianske združenie Mičurín žiada ministra školstva Juraja Draxlera o okamžité odvolanie generálneho riaditeľa Iuventy – Slovenského inštitútu mládeže Rastislava Pavlíka a jeho zástupcu Jána Hrubého z funkcie. Obaja sú podľa občianskeho združenia plne zodpovední za nečinnosť a netransparentné výberové konanie pri hľadaní prevádzkovateľa bazéna v areáli Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave a tiež za to, že kúpalisko dnes nie je v prevádzke. Občianske združenie o tom informovalo v tlačovej správe po tom, ako zástupcov združenia v stredu doobeda pri tlačovej besede nepustili do areálu Iuventy.

Technický stav kúpaliska podľa občianskeho združenia umožňuje prevádzku. „Opakuje sa tak situácia z roku 2013, keď podobnou účelovou rétorikou argumentoval aj bývalý generálny riaditeľ Iuventy, ktorý nakoniec kúpalisko pod tlakom nášho občianskeho združenia otvoril,“ uvádza združenie Mičurín.

Draxler po výzve zopakoval svoje stanovisko s tým, že podnikol všetky kroky, aby bazén v Iuvente mohol fungovať. Iuventa však nemá peniaze na prevádzku a ako sa neskôr ukázalo, ani na nevyhnutnú rekonštrukciu bazéna. Minister pripomína, že Iuventa hľadala prevádzkovateľa bazéna vo výzve. V súťaži pritom vybrali jednu úspešnú uchádzačku, ktorá však po zhliadnutí a zistení reálneho technického stavu bazéna odstúpila od svojej ponuky. Ministerstvo teda doteraz nenašlo prevádzkovateľa, ktorý by bol schopný splniť zákonom stanovené kritériá.

„Na základe týchto skutočností Iuventa oslovila Úrad verejného zdravotníctva, ako aj dvoch nezávislých odborníkov, ktorí majú posúdiť technický stav bazéna a vyjadriť sa k schopnosti jeho prevádzky. Potrebné je tiež posúdiť stav šatní, či sociálnych zariadení. Keď ich budeme mať, poskytneme verejnosti informácie,“ uviedol Draxler s tým, že prevádzkové náklady sú vyčíslené na 30-tisíc eur a odhadované investičné náklady sú 20-tisíc eur.

Na stagnujúci areál Iuventy upozornila SaS

Ministerstvo podľa Draxlera rokovalo so Starým Mestom o otázke ďalšej budúcnosti areálu na Búdkovej, pričom výsledkom ich stretnutí sú kultúrne podujatia pre rodiny v areáli Iuventy.

„Takýmto spôsobom Iuventa opäť ožila a vrátila sa deťom a mládeži,“ povedal Draxler, no dodal, že Staré Mesto nepredložilo žiadnu oficiálnu ponuku na prevádzku areálu s kúpaliskom. Požiadavka aktivistov na odovzdanie bazénu do užívania je podľa Draxlera v rozpore so zákonom o správe majetku štátu a s príslušnou legislatívou.

Otázka využitia areálu Iuventy na Búdkovej a tiež kúpaliska v jeho areáli sa otvorila po tom, ako v polovici mája strana SaS upozorňovala na predaj budovy Iuventy. Predaj mal byť podľa strany biznisom s oligarchami. Minister školstva Juraj Draxler následne 27. mája vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú a rezort iba hľadá účelné využitie tohto priestoru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerRadoslav Števčík