Trenčianske mamičky stoja za Kaščákom, žiadajú jeho návrat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Svedčila matka mŕtveho bábätka, obvinení sú trnavskí lekári
Trnavský súd sa zaoberá pôrodmi, ktoré mali tragický koniec. Lekári, s ktorými sa pojednávanie koná, sú obvinení z prečinu ublíženia na zdraví a z prečinu usmrtenia. Foto: SITA/AP

TRENČÍN 22. júla (WEBNOVINY) – Trenčianske mamičky spustili petíciu na podporu odvolaného primára miestnej pôrodnice Petra Kaščáka. Podľa predsedníčky petičného výboru Moniky Faltínkovej hlavne zásluhou Kaščáka získala Gynekologicko-pôrodnícka klinika Fakultnej nemocnice v Trenčíne honor najlepšej pôrodnice na Slovensku.

Hlasy začali zbierať priamo pred nemocnicou a pokračovať budú aj v meste. Cieľom petície je, aby sa Kaščák vrátil na post primára. K podpore Kaščáka sa na sociálnych sieťach pridalo už päťtisíc ľudí.

„Doktor Kaščák nie je prísny len na svoje okolie, ale aj na seba. Inak by sa naša klinika nestala najlepšou. Mne osobne pred trinástimi rokmi zachránil syna, pričom ani sekundu neváhal a keď sa dozvedel o komplikáciách, vrátil sa z dovolenky,” povedala Faltínková. Tá vyzýva, aby petíciu podporili aj muži a chránili tak svoje budúce deti. „Dúfame, že medzi mužmi bude aj riaditeľ nemocnice Stanislav Pastva, ktorý si uvedomí svoje chybné rozhodnutie”.

Primára podpora prekvapila

Za lekára sa postavilo aj Lekárske odborové združenie (LOZ). Podporu mu vyjadrila aj vyše šesťdesiatka lekárov z jeho kliniky. „Odvolanie primára, ktorý významne prispel k napredovaniu gynekológie a pôrodníctva v trenčianskom regióne, za medializovaný „prešľap“ považujeme za neprimerane vysokú sankciu v porovnaní s jeho doterajším prínosom. Zarážajúca je rýchlosť, ako aj výška postihu za túto kauzu v porovnaní s inými kauzami v slovenskom zdravotníctve. Pritom nemožno hovoriť o žiadnom negatívnom dopade na chod pracoviska, narušení „hygienicko-epidemiologického režimu,” ani ohrození pacientok pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,” uviedli trenčianski lekári v spoločnom vyhlásení.

Odvolaný primár hovorí, že ho podpora prekvapila. „Stále tvrdím, že nedošlo k niečomu, čo by ohrozilo zdravotnú starostlivosť. Teší ma podpora kolegov z celého Slovenska. Najviac si vážim podporu mojich zamestnancov. Chápem aj pohľad druhej strany. Ak by sme si vyžiadali povolenie, bez problémov by sme ho dostali, pretože nešlo o žiadne ohrozenie. Naďalej som presvedčený, že nakrúcanie videoklipu bolo len účelové rozhodnutie na moje odvolanie. Naším poslaním je vykonávať medicínu a iste pochopíte, že to nie je príjemná situácia,” povedal Kaščák.

Čislák súhlasí s jeho odvolaním

Primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka odvolali v pondelok. Dôvodom malo byť to, že dovolil na oddelení natočiť videoklip skupiny Karpatské Chrbáty z Vrbového. V klipe s názvom Žlčníkový záchvat aj sám vystupuje. Podľa nemocnice porušil pracovnú disciplínu. „Pán riaditeľ zatiaľ nebol o petícii informovaný, nevie čo je jej obsahom a momentálne nemá potrebu nejakým spôsobom reagovať,” uviedla v stanovisku hovorkyňa nemocnice Petra Gembešová.

Kaščáka sa okamžite zastal trenčiansky primátor Richard Rybníček. Vyhlásil, že išlo o politickú hru a o odvolaní rozhodol priamo minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD). Rozhodnutím podľa jeho slov ohrozil medicínsku kvalitu pôrodnice a ponížil Trenčanov. Ministerstvo v reakcii uviedlo, že odvolanie primára je v kompetencii riaditeľa nemocnice, ale súhlasí s týmto krokom. Kaščák bol primárom vyše šesť rokov, za jeho éry sa trenčianska pôrodnica dvakrát stala najlepšou na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter KaščákRichard RybníčekViliam Čislák
Firmy a inštitúcie Fakultná nemocnica v TrenčíneMZ Ministerstvo zdravotníctva SR