Slováci prijmú sto utečencov, svet hovorí, že je to trápne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Frešo je voči utečencom kritický, pletú si Európu s rajom
utečenci Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa bude môcť podľa premiéra Roberta Fica trvale usadiť „len 100 migrantov“. Ako vyhlásil na stredajšej tlačovej besede, toto číslo nie je vymyslené, ale vychádza z našich ekonomických možností a našich záujmov.

Podľa Fica sa na našu migračnú politiku vzniesla vlna kritiky. „Boli dokonca použité veľmi tvrdé vyjadrenia, že príspevok, ktorý vláda Slovenskej republiky ponúka, pokiaľ ide o riešenie krízy migrantov, je trápny. To je naozaj tvrdé vyjadrenie, ak sa rozhodnú predstavitelia iných krajín na adresu vlády inej krajiny, suverénneho štátu, členského štátu Európskej únie povedať takýto pojem. My ho určite za trápny nepovažujeme,“ vyhlásil Fico.

Fico sa bráni, prijať len sto migrantov vôbec nie je trápne
Foto: SITA/Ján Slovák

Kaliňák je proti veľkoústnym vyhláseniam

Ako dodal, Slovensko bude trvať na tejto ponuke, ktorú dalo a odmietol akékoľvek ďalšie navýšenie. Pripomenul, že týchto 100 migrantov si vyberie Slovensko z Talianska a Grécka a malo by ísť o ľudí z kresťanského prostredia. Pomôcť integrovať sa do spoločnosti by im mali kresťanské a charitatívne organizácie. Tento príspevok je zároveň v súlade so summitom, na ktorom lídri EÚ odmietli politiku povinných kvót.

Minister vnútra Robert Kaliňák si myslí, že viac ako 100 migrantov nie je v možnostiach Slovenska integrovať. „Som zásadne proti tomu, aby sa robili veľkoústne vyhlásenia, akým spôsobom dokážeme prijať a integrovať mnohých zahraničných utečencov a potom sme svedkami, že v mnohých západných štátoch Európy títo ľudia žijú na okraji veľkých miest, v segregovaných častiach, bez šance na ďalšie uplatnenie. A nielen oni, ale aj ich deti,“ povedal Kaliňák. To potom vytvára nielen spoločenské, ale bezpečnostné otázky, dodal.

Minister netuší, ako bude Rakúsko migrantov vyberať

Slovensko podľa Kaliňáka prejavuje solidaritu aj navýšením kapacít humanitárneho transferu. Do toho putujú ohrozené skupiny, hlavne matky s deťmi, ktoré na Slovensku ostanú približne šesť mesiacov a potom pôjdu do svojej cieľovej krajiny. Tou najčastejšie bývajú Spojené štáty americké.

V Gabčíkove bude takisto dočasne ubytovaných 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Šéf rezortu vnútra nepredpokladá, že by s nimi mohol byť problém, je v ich záujme, aby dodržiavali pravidlá „do písmena“, keďže inak by im hrozilo, že im azyl neudelia. Kaliňák však priznal, že nevie, na základe akého kľúča Rakúsko pošle na Slovensko migrantov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoRobert Kaliňák