Rezort vnútra podporí Francúzov, obnovia sochu Štefánika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stefanik
Socha Milana Rastislava Štefánika stojí aj na nábreží Dunaja v Bratislave. (archívne foto) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. júla (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra prispeje na obnovu sochy Milana Rastislava Štefánika a pamätnej tabule Československých légií v meste Paulhan v južnom Francúzsku sumou 13 200 eur.

Francúzska socha je menšia

Vyplýva to zo vzájomnej zmluvy s mestom, ktorú publikovali na Centrálnom registri zmlúv. Podľa zmluvy by poskytnuté finančné prostriedky malo mesto vyčerpať do 31. decembra 2015.

V juhofrancúzskom meste Paulhan, v regióne Languedoc-Roussillon sa nachádza 248-centimetrová socha M.R. Štefánika v leteckej kombinéze. Ide o tretinovú verziu sochy, ktorá stojí pred novou budovou SND v Bratislave.

Štefánikovi pomohol letec z Paulhanu

Podľa historickej literatúry sa neďaleko Paulhanu v Pézanas narodil francúzsky pilot Louis Paulhan. Patril k priekopníkom v oblasti letectva a počas prvej svetovej vojny previezol Štefánika, ktorý sa ako príslušník francúzskeho letectva zranil na balkánskom fronte, na liečenie do Talianska.

Mesto Paulhan je zároveň družobným mestom Štefánikovho rodiska, obce Košariská. Rovnaké sochy Štefánika ako pilota sa nachádzajú v Prahe pred hvezdárňou na Petříne a tiež v Košariskách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe M. R. Štefánik
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR