Vláda dáva chudobným regiónom náplasť na angínu, tvrdí Sieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dedina
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Vláda podľa Siete regiónom nechce rozumieť. Opozičná strana má zásadné výhrady k návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom.

„Vládny návrh podpory regiónov bude fungovať asi tak ako leukoplast na angínu. V tejto chvíli sa netýka ani desiatich percent okresov a prísľuby podpory, ktoré obsahuje, sú mimoriadne neurčité a hmlisté,“ zareagoval predseda Siete Radoslav Procházka.

Sieť navrhuje model turboodpisov

Opozičná strana navrhuje súčasný labyrint dotácií a stimulov nahradiť prehľadným modelom podpory investícií prostredníctvom regionálnych ekonomických zón.

Cez takzvaný turboodpis by sa investorom ihneď vrátilo 15 percent investície vo všetkých okresoch, kde miera nezamestnanosti presahuje 15 percent, a 20 percent investície vo všetkých okresoch s nezamestnanosťou nad 20 percent.

Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom predložilo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja začiatkom týždňa do pripomienkového konania. Pôjde o súčasť druhého sociálneho balíčka vlády.

Cieľom návrhu zákona je poskytovať podporu na zabezpečenie rozvoja najmenej rozvinutých okresov v SR formou prípravy a realizácie akčných plánov so špecifikami pre konkrétne okresy.

Zákon má pomôcť piatim najmenej rozvinutým okresom

Najmenej rozvinutým okresom je podľa návrhu zákona ten, kde miera nezamestnanosti bola vyššia ako 1,9-násobok miery nezamestnanosti v SR za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich dvanástich za sebou idúcich štvrťrokov. V súčasnosti by sa to malo týkať predbežne piatich okresov – Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Kežmarok a Poltár.

Premiér Robert Fico pred časom tvrdil, že pod osobitný zákon na podporu regiónov budú patriť okresy s nezamestnanosťou nad 20 percent. Príjemcom podpory budú obce v najmenej rozvinutom okrese a ďalšie subjekty územnej spolupráce v súlade s akčným plánom.

„Sieť víta kvalitnú realizáciu každého svojho návrhu, ktorý pomáha rodinám, regiónom, podnikaniu alebo čistote verejného života. Vláda však opäť ukázala, že ani prevzatý dobrý nápad jednoducho nedokáže zmysluplne spracovať,“ uviedol Procházka.

Procházka chce časť moci v regiónoch

Časť moci podľa Procházku treba preniesť priamo do regiónov, ktoré poznajú reálne potreby, pričom niektorí štátni tajomníci by mali pôsobiť priamo v regiónoch. Ďalšou kľúčovou vecou v regionálnom rozvoji je podľa Siete dobudovanie cestnej infraštruktúry, pretože bez nej budú pracovné príležitosti pribúdať len veľmi pomaly.

„Výpovednou ukážkou chaotického prístupu vlády k tejto téme sú protichodné vyjadrenia premiéra a ministra dopravy. Premiér sľúbi primátorovi Ružomberka R1-ku z Banskej Bystrice a minister dopravy vzápätí povie, že to ani zďaleka nie je isté, lebo sa bude robiť buď R3-ka alebo R1-ka, určite nie obe naraz,“ uviedol prvý podpredseda Siete a primátor Martina Andrej Hrnčiar.

Zákon má novelu o investičnej pomoci

Súčasťou návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom je novela zákona o investičnej pomoci, ktorá vytvára výhodnejšie podmienky pre poskytovanie investičnej pomoci.

Pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku má znížiť na 200-tisíc eur. Z toho najmenej 50 percent, teda 100-tisíc eur, musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby – podnikateľa.

Investícia v priemyselnej výrobe musí vytvoriť desať nových pracovných miest a v cestovnom ruchu aspoň päť. Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom by mal po schválení nadobudnúť účinnosť 1. decembra 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej HrnčiarRadoslav ProcházkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR