Fico pri balíčkoch zabúda na hendikepovaných, tvrdí KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Invalidný vozík
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico na jednej strane podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku rozdáva sociálne balíčky a na druhej strane na ľudí so zdravotným znevýhodnením zabúda.

Tisícky hendikepovaných strácajú príspevky

Ako povedal Brocka v stredu pre agentúru SITA, tisícky hendikepovaných ľudí prichádzajú od 1. júla o pomoc štátu, ktorú dostávali vo forme peňažných príspevkov ako kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP).

Ministerstvo sociálnych vecí zmeny v legislatíve v záujme zdravotne postihnutých podľa neho nechystá, preto sa Brocka rozhodol predložiť novelu zákona o peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Brocka a Přidal chcú novelizovať zákon

Cieľom právnej úpravy, ktorú predkladá Brocka spolu s Alojzom Přidalom, je podpora sociálneho začlenenia fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím do spoločnosti a odstránenie tvrdosti zákona vo vzťahu k tým občanom s ŤZP, ktorí sa snažia zvýšiť svoj príjem pracovnou iniciatívou, ktorej dôsledkom je strata alebo výrazné zníženie pomoci od štátu v existujúcej forme kompenzácií ŤZP.

„V nami predloženej novele navrhujeme upraviť porovnávacie kritérium pre priznanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu tak, aby sa udržal motivačný charakter tohto príspevku. Tento peňažný príspevok a jeho výška závisí od vzťahu príjmu osoby ŤZP a štvornásobku sumy životného minima. Ak je rozdiel týchto dvoch súm vyšší ako rozsah osobnej asistencie určenej v eurách, peňažný príspevok sa neprizná alebo odníme. Nezvyšovanie súm životného minima v posledných rokoch a pracovná aktivita osôb s ŤZP má za následok stratu tohto príspevku, čo je značne demotivujúce pre mnohých ťažko zdravotne postihnutých občanov,“ vysvetlil Brocka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Július BrockaRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie