Glváč nenechá nič na náhodu, na migrantov sa chce pripraviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spoločné cvičenie Nový horizont 2015
Spoločné cvičenie príslušníkov Ozbrojených síl SR a Ministerstva vnútra SR s názvom Nový horizont 2015 v priestoroch 12. mechanizovaného práporu v Krškanoch v Nitre a vo Výcvikovom priestore Kolíňanský vrch, počas ktorého si účastníci precvičili spoločný postup v prípade prílevu masívnej vlny utečencov z územia susedného štátu. Nitra, 30. júl 2015. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Bezpečnostná situácia vo svete sa mení a problémy s migráciou sa týkajú aj Slovenskej republiky. Tisícky utečencov denne prichádzajú do Európy a je našou povinnosťou, aby sme boli pripravení zvládnuť krízové situácie, ktoré môžu nastať. Zdôraznil to minister obrany Martin Glváč v súvislosti s práve prebiehajúcim cvičením Nový horizont 2015.

Takmer 260 vojakov, policajtov, hasičov, príslušníkov ďalších zložiek ministerstva vnútra a príslušníci Červeného kríža sa počas troch dní zúčastňujú na cvičení, ktorého cieľom je najmä preveriť spoluprácu týchto zložiek v prípade prílevu masívnej vlny utečencov z územia susedného štátu. Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Milana Maxima precvičenie spoločnej činnosti pri udržiavaní verejného poriadku a zvládanie prílivu utečencov je mimoriadne aktuálne.

Obrazom: Spoločné cvičenie Nový horizont 2015

Ide o ďalšie zo série neplánovaných cvičení, ktoré inicioval minister obrany SR Martin Glváč. V priestoroch kasární v Nitre je počas cvičenia zriadený fiktívny utečenecký tábor, v ktorom sa preverujú postupy pri evidencii, poskytnutí prvotnej zdravotnej starostlivosti a zvládaní zabezpečenia poriadku. Okrem toho si vojaci precvičili na Kolíňanskom vrchu aj spoločné hliadkovanie na hranici a činnosť pri zásahu voči prevádzačom.

Už pred rokom sa uskutočnilo na východnom Slovensku na tému migranti spoločné cvičenie s Českou republikou a aj s ministerstvom vnútra. Minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti pripomína, že musíme byť pripravení na prílev migrantov nielen z juhu, ale aj z východu a zároveň nezabúdať na pomoc Ukrajine.

Informácie agentúre SITA poskytla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Spoločné cvičenie Nový horizont 2015
Foto: SITA/Martin Havran

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR