Novozélandskí policajti zastrelili mladého Slováka Dávida

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Američan zabíjal v kine, potom zastrelil aj seba
Foto: SITA/AP

AUCKLAND 3. augusta (WEBNOVINY) – Novozélandskí policajti zastrelili v nedeľu večer v centre Aucklandu 21-ročného Slováka, ktorého hľadali pre podozrenie z troch ozbrojených lúpeží v oblasti tohto mesta na severe krajiny.

Policajti strieľali na Dávida Č. v parku Myers Park po tom, ako pohrozil použitím strelnej zbrane. Polícia však nemôže potvrdiť, či zbraň skutočne mal, informoval Novozélandský rozhlas (RNZ).

Zbraň polícia doposiaľ nenašla

Polícia oznámila, že do parku zavolal jej príslušníkov sám Dávid Č. telefonicky v nedeľu o 19.23 h. Vyslaným neozbrojeným policajtom povedal, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov. Podľa polície sa pokúsili s mužom rokovať, no neúspešne, a vystrelili naňho okolo 19.45 h, keď „dal najavo“, že sa chystá použiť zbraň. Zomrel na mieste.

Veliteľ polície v Aucklande Richard Chambers na tlačovej konferencii v pondelok ráno (miestneho času) obhajoval postup policajtov s tým, že urobili všetko, čo mohli, s informáciami, ktoré mali k dispozícii. Súčasťou vyšetrovania budú aj zábery z bezpečnostnej kamery v parku, ktorá celý incident zachytila.

Zbraň, o ktorej mladý muž hovoril, sa zatiaľ nenašla. Správy na sociálnych médiách naznačujú, že policajti mohli vystreliť päť- až šesťkrát, Chambers však povedal len to, že išlo o viac než jeden výstrel. Prípad bude predmetom troch vyšetrovaní, z nich jedno bude zamerané na preverenie postupu policajtov.

Slovák bol na pracovnej dovolenke

Dávid Č. podľa úradov pricestoval na Nový Zéland 20. marca a mal 12-mesačné víza pre pracovnú dovolenku. Novozélandské úrady o prípade informovali Slovensko. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.

„Novozélandské úrady nás o prípade informovali, rodinní príslušníci už boli informovaní, sme s nimi v kontakte. Náš zastupiteľský úrad v austrálskej Canberre i honorárny konzul v Aucklande prípad sledujú a poskytujú potrebnú spoluprácu. Momentálne vyšetrujú všetky okolnosti, za ktorých k zastreleniu slovenského občana došlo,“ uviedol Stano.

Jeho rodinu upovedomili o jeho smrti v noci na pondelok za asistencie Interpolu, uviedol honorárny konzul SR Peter Kiely. Dodal, že nevie, kde muž žil a pracoval, patril však k 100 mladým ľuďom zo Slovenska, ktorí sú v súčasnosti na Novom Zélande v rámci populárneho programu pracovných dovoleniek.

V nedeľu zverejnila novozélandská polícia fotografiu Dávida Č. s tým, že ho hľadá v súvislosti s troma lúpežami v obchodoch s alkoholom. Dôkazy v jednom z nich ho spájali s činom. Podľa polície zrejme pri týchto lúpežiach nebola použitá strelná zbraň.

Mal lúpiť chladnokrvne a s nožom

Zamestnanec jedného z vykradnutých obchodov podľa spravodajského servera Stuff.co.nz povedal, že považoval páchateľa za Rusa vzhľadom na silný prízvuk zmiešaný s niekoľkými miestnymi slovami.

Lupič ho ohrozoval veľkým nožom, správal sa však chladnokrvne. „Bol ako profík… Bol veľmi pokojný a nebol tam hnev, krik alebo tak, len prišiel a hovoril veľmi pokojne,“ vyhlásil.

Hovorkyňa aucklandskej polície uviedla, že polícia vie o existencii účtov, ktoré mal na sociálnych médiách muž menom Dávid Č., ktorý sa venoval kickboxu. Vyšetrovatelia skúmajú, či ide o tú istú osobu, dodáva Stuff.co.nz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia